Prabusirea Lehman – realitatea dura reflectata in ecranul rosu al cotatiilor
Misiune imposibila – Cum sa linistesti clientii
Povestea merge mai departe…
Ce nu te omoara, te intareste
3 / 5

Povestea merge mai departe…

Momentele unice din toamna anului trecut au culminat cu minime istorice si cu avalansa iminenta, imposibil de oprit in acele momente.

“Dupa septembrie, am mers mai departe, am incercat sa facem ce trebuia, dar orice incercam sa construim nu avea finalitate. La inceputul acestui an, au fost doua luni in care pietele si-au atins minimele. Plana perceptia ca un bulgare a luat-o la vale, a inceput o avalansa de neoprit, timp in care nu se concretiza nimic. Dar exista speranta ca se va intampla ceva”, explica el.

In perioada ianuarie – februarie, era o deziluzie totala si pe piete si in randul brokerilor. “Toti asteptam sa scada pana la un moment dat si apoi sa o luam de la capat, dar nimeni nu stia cand se va opri”.

Pana la urma, planurile de salvare a marilor state s-au dovedit utile, desi au fost mult blamate de o parte din analisti. Dupa luna martie lucrurile au inceput sa se mai aseze, desi inca la un nivel scazut.

“Acum chiar exista un optimism, s-a ridicat privirea din pamant si se priveste spre viitor. Dar lucrurile se vor intampla foarte incet si greu”.

Necula nu este foarte optimist privind revenirea economiei in ultimul trimestru al acestui an, asa cum se vehiculeaza, ci vede, in cel mai bun caz, o imbunatatire.

“Nu cred ca lucrurile se vor imbunatati, mai intai este nevoie de o economie mondiala care sa functioneze normal si abia apoi va ajunge si la noi acest val optimist, mai ales ca suntem clar dependenti de marile state. Vom avea foarte mult de suferit si anul viitor, costurile de a mentine o stare de normalitate fara a lua masuri reale sunt foarte mari si le vom plati multi ani”, considera brokerul Prime Transaction.

El mai spune ca este posibil sa vedem o alta forma a capitalism, diferit la nivel de reglementare, in care statul va avea un cuvant important de spus.

“Daca nu erau masurile marilor state, exista riscul unei prabusiri a sistemului si nu aveau cum sa lase sa se intample asta. In mod normal, un stat ar trebui sa lase sectorul privat sa mearga cand lucrurile stau bine si cand sufera sa intervina prin sprijinirea consumului sau prin proiecte. Acum, ajutorul s-a trasformat in a imprumuta bani si a salva de la faliment, dar era absolut necesar”, declara Necula.

Criza financiara in Statele Unite ale Americii – Bilantul unui an istoric

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri