Bilantul ultimului an
Prezentul, o piata a chiriasilor
Realitatea cifrelor
2 / 4

Prezentul, o piata a chiriasilor

Cel mai important lucru care s-a intamplat in piata spatiilor de birouri, dupa parerea presedintelui The Advisers, este schimbarea centrului puterii. In prezent, piata inchirierilor de birouri este o piata a chiriasilor, insa aceasta situatie ar putea fi una temporara.

„Este adevarat ca acum este o piata a chiriasilor, situatie ce se poate prelungi si anul viitor, dar cred ca, pe termen lung, va ramane o piata a proprietarilor cu proiecte bune, in locatii bune. Indata ce companiile vor primi aprobari pentru a se muta intr-un nou spatiu, automat proprietarii proiectelor bune sau care au un nume bun ca dezvoltatori vor incepe sa isi umple cladirile”, estimeaza Florescu.

O alta schimbare s-a petrecut in strategia de viitor a chiriasilor. Daca pana in vara anului trecut, aproape toate companiile luau in calcul scenarii de crestere si cautau spatii mai mari, acum pe piata au ramas chiriasi carora le expira contractele si nu vor sa aiba costuri de mutare; care incearca sa se mute intr-o locatie mai buna, eventual platind aceeasi chirie; companii care se consolideaza si vor sa se mute din mai multe cladiri intr-una singura sau companii carora li s-a miscorat considerabil bugetul si incearca sa se mute in locatii de tip back office.

Din punct de vedere al chiriasilor, al modului in care acestia iau in calcul o posibila mutare, dar si din punct de vedere al negocierii, Florescu apreciaza ca piata spatiilor de birouri s-a intors la nivelul anilor 2002-2003.

„Desigur ca astazi piata este mult mai sofisticata si proprietarii s-au schimbat, insa asemanarea cu 2002-2003 consta in faptul ca atunci nimeni nu crestea atat de repede. Nu erau companii care voiau sa se mute dintr-un spatiu de 600 de mp, la unul de 2.500 mp, cum s-a intamplat in 2007-2008. Acum nu mai este asa usor sa cresti, sa angajezi oameni si apoi sa te muti in spatii foarte mari”, argumenteaza consultantul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri