Bilantul ultimului an
Prezentul, o piata a chiriasilor
Realitatea cifrelor
3 / 4

Realitatea cifrelor

In cifre, piata spatiilor de birouri a depasit un milion de mp la sfarsitul lunii iunie a.c., circa 250.000 mp de spatii noi fiind livrate in primul semestru, fapt ce a crescut rata de neocupare la un procent record de 12%.

„Primele sase luni ale anului au adus cu 25% mai mult spatiu decat intregul 2008, dar majoritatea acestor spatii au fost in cladiri inchiriate sau pre-inchiriate anul trecut. In plus, a aparut un nou concept pe piata spatiilor de birouri: sub-inchirierea”, declara Horatiu Florescu.

Astfel, multe companii care au pre-inchiriat spatii mari in ultimii doi ani si si-au dat seama ca acum trebuie sa plateasca si au preferat sa suporte o parte din chirie si sa sub-inchirieze spatiul pe care nu il folosesc, chiria ceruta fiind insa mai mica decat cea platita de chiriasul initial.

In ceea ce priveste chiriile pentru spatiile de birouri, acestea au scazut in ultimul an cu 15-20%, in functie de calitatea si de locatia cladirilor. Perioada pentru care companiile isi inchiriaza spatiu a ramas la circa cinci ani, un termen rezonabil atat vreme cat chiriasul nu cere o suprafata dubla fata de cea pe care o ocupa in prezent.

„In prezent, contractul de inchiriere trebuie sa fie mai flexibil si mai bine structurat, sa dea chiriasului posibilitatea de a se extinde, dar in acelasi timp sa aiba clar stipulate clauzele sub-inchirierii, astfel incat, intr-o perioada in care afacerile nu ar mai merge la fel de bine, acesta sa poata inapoia o parte din spatiu proprietarului”, a concluzionat Horatiu Florescu.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri