Anul de criza, secetos in oferte de munca
Peste 8.000 de noi locuri de munca in retail-ul autohton
FMCG-ul a pus la bataie 2.000 de job-uri
Serviciile – pe val chiar si in recesiune; Outsourcing-ul se extinde cu putere
2 / 5

Peste 8.000 de noi locuri de munca in retail-ul autohton

Ignorand analizele pesimiste in ceea ce priveste tendintele de consum ale populatiei, piata de retail si-a intins tentaculele pe parcursul intregului an de criza, inceput in septembrie 2008. Opt noi centre comerciale – printre care Liberty Center, Militari Shopping Centre, Grand Arena, Galleria Suceava – si-au deschis portile, capacitand angajarea a 3.000-4.000 de persoane, conform estimarilor Wall-Street.

Piata de retail modern (totalul retailor hypermarketuri si supermarketuri), cifrata la 28,3 miliarde de dolari in 2008 de catre compania de consultanta Planet Retail, totalizeaza peste 4.500 de oferte, in intervalul septembrie 2008 – septembrie 2009. Bilantul pietei de retail alimentar modern indica un numar de 36 de noi locatii deschise, cu o marja crescuta a discounterelor si a magazinelor mici.

Astfel, reteaua de magazine de tip discount Plus, parte a grupului german Tengelmann a adaugat peste 500 de noi angajati pe statele de plata. Discounterele Profi – cu opt noi locatii in 2009 – si Minimax – cu alte sase noi centre – au totalizat cateva sute de oferte de job-uri.

In categoria retailerilor de dimensiuni mari – Metro, Selgros si Carefour, nou-deschisele locatii au generat peste 2.500 de slujbe. La sfarsitul lunii august a acestui an, Carrefour a inaugurat cel de-al doilea centru logistic din Romania, in judetul Hunedoara, care va aproviziona supermarketurile si hipermarketurile din Transilvania, Banat si Oltenia. Prin deschiderea noului centru logistic, Carrefour a creat 1.000 de noi locuri de munca.

De cealalta parte, rivalul Cora Romania, parte a grupului francez de retail Louis Delhaize, a deschis doua hypermarket-uri in criza – unul in provincie, la Galati, si altul in Capitala, aruncand pe piata peste 1.200 de oferte de angajare.

Pe segmentul retailului de bricolaj piata pune la dispozitie peste 1.000 de posturi, in Praktiker (400), Bricostore (270) si in cele patru noi magazine Dedeman (aproximativ 500 de posturi).


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri