In functie de utilizatorii lunari la nivel global, WhatsApp, Facebook, Facebook Messenger, WeChat si Instagram ocupa primele cinci locuri, insa TikTok vine puternic din spate, pe locul sase. Pe zona de mobile gaming, jocurile cu cei mai multi utilizatori activi pe luna sunt PUBG Mobile Candy Crush Saga, Honour of Kings, Anipop si Game for Peace. Clash of Clans, popular si in Romania, este pe locul sase.

Tot luand in considerare nivelul cheltuielilor clientilor, YouTube ocupa locul cinci in topul aplicatiilor, in timp ce Candy Crush Saga, Pokemon Go si Clash of Clans ocupa locurile trei, cinci si respectiv opt in topul jocurilor mobile.

In Spania, unde exista o comunitate vibranta de romani, top aplicatii downloadate sunt WhatsApp, Instagram, Netflix, Facebook Messenger si Spotify, in timp ce in functie de cat cheltuie in aplicatii, topul este format din Netflix, Tinder, DAZN si Google One, conform studiului citat.

Cererea pentru aplicatii mobile este mai mare ca niciodata. In 2019, numarul de download-uri de aplicatii mobile a depasit 204 miliarde, consumatorii cheltuind pe iOS si Android peste 120 de miliarde de dolari. In medie, utilizatorii stau 3,7 ore/zi cu telefonul deschis.



Aplicatiile de fintech care ataca banking-ul traditional cresc si ele puternic, baza de clienti a lor crescand, la nivel global, cu peste 20%. La nivel global, consumatorii petrec jumatate din timpul in care stau cu telefonul deschis in aplicatii sociale si de chat. Aplicatii de videostreaming precum TikTok fac mai neclara linia dintre social si entertainment.

Top 10 aplicatii din ultima decada

Din 2010 pana acum, piata de mobile a explodat, cu mii de modele de smartphone-uri si sute de milioane de aplicatii in magazinele virtuale. Acum 10 ani nu te-ai fi gandit ca vei putea inchiria un apartament de la un necunoscut prin intermediul unei aplicatii (Airbnb), ca te vei urca in masina personala a unui alt necunoscut tot printr-o aplicatie (Uber), sau sa iti vina mancarea la usa de la restaurantul preferat (Glovo).

Poate previzibil insa, cele mai downloadate aplicatii ale deceniului 2010-2019 sunt Facebook si Facebook Messenger. Acestea sunt urmate de WhatsApp Messenger si de Instagram, ambele detinute tot de Facebook.



In ceea ce priveste cheltuielile pentru si in aplicatii in perioada 2010-2019 la nivel global, Netflix este pe primul loc, urmat de Tinder, Pandora Music, Tencent Video, Line, iQIYI si Spotify. YouTube “a prins” pozitia a opta si HBO NOW pozitia a noua, la mare distanta de Netflix.

In ceea ce priveste zona de gaming pe mobile, Subway Surfers, Candy Crush Saga si Temple Run 2 au fost cele mai downloadate jocuri in perioada 2010-2019. In ceea ce priveste banii atrasi de la clienti insa, Clash of Clans se situeaza pe primul loc in intervalul mentionat, urmat de Monster Strike si Candy Crush Saga.