Preşedintele ANSVSA a explicat că inspectorii Autorităţii vor folosi metoda "clientul misterios", prin care aceştia vor comanda astfel de produse pe internet, pe care le vor verifica la livrare.

"Începând de anul acesta am introdus în cadrul controlului oficial în domeniul alimentelor de origine animală tehnica denumită 'clientul misterios'. Această tehnică este o acţiune pe care o realizează inspectorii sanitari veterinari, o tehnică de control oficial în vederea asigurării şi verificării modului în care sunt respectate condiţiile generale de igienă în cadrul produselor de origine animală destinate consumului uman ce sunt comercializate sau livrate ca urmare a unei comenzi pe internet, online. În ultima perioadă comenzile online sau comenzile telefonice au ajuns să fie într-un număr foarte crescut, într-un număr foarte mare. Dat fiind acest număr foarte mare, am introdus această tehnică de control oficial în domeniul alimentelor de origine animală, denumită 'clientul misterios', prin care inspectorii vor comanda online un produs, produsul respectiv va fi verificat, de la elementele de trasabilitate, de la etichetă până la conformitate şi vor fi verificate toate condiţiile generale de igienă şi de comercializare a acelui produs. Se va face acest lucru începând cu luna iulie", a precizat Robert Chioveanu.

Preşedintele ANSVSA le-a transmis comercianţilor care livrează alimente de origine animală să nu comercializeze produse care nu respectă condiţiile de igienă.

"Am elaborat în acest sens un ordin de serviciu, l-am transmis către toate direcţiile sanitare veterinare judeţene şi vor acţiona în acest sens în perioada următoare, pentru a verifica dacă sunt respectate şi dacă toţi aceia care vând şi comercializează alimente de origine animală prin intermediul online sau prin intermediul comenzilor telefonice (respectă standardele de calitate, n.r.). Atenţie, le spun foarte clar să nu îşi permită ca sub însemnul unui anonimat sau a unui telefon sau a unei comenzi online să comercializeze mâncare sau produse de origine animală care nu respectă condiţiile de igienă", a adăugat Robert Chioveanu.

Sursa foto: Shutterstock.com