Măștile de unică folosință sunt fabricate din țesătură din polipropilenă, un tip de plastic. Potrivit ONG-ului Waste Free Oceans, durează 450 de ani ca aceste măști să se descompună în natură. Aproximativ 8 milioane de tone de deșeuri generale din plastic au ajuns în oceanele lumii în fiecare an, înainte de COVID-19, dar apariția pandemiei va crește aceste cifre din moment ce tot mai multe măști sunt utilizate și apoi aruncate la coșul de gunoi.

Însă, la un de la pandemie, actorii din piață încearcă să facă un efort pentru a reduce din poluare. În timp ce astfel de măști au fost considerate nereciclabile, există companii care se implică în preluarea acestor deșeuri.

Cum se pot recicla măștile

Potrivit răspunsurilor acordate wall-street.ro, Ministerul Mediului spune că în prezent nu există indicații sau un ghid exact privind modalitatea de colectare a măștilor, în vederea reciclării, pentru populație.

Există însă ghiduri emise de către Comisia Europeană, privind producerea măștilor/altor echipamente de protecție individuală și precizări cu privire la materialele din care se confecționează măștile, emise de asemenea de către Comisia Europeană, pentru potențialii producătorii de echipamente de protecție.

Până la această data Organizația Mondială a Sănătății nu a emis ghiduri care să indice un sistem pentru colectarea măștilor de protecție, devenite deșeuri, provenite de la populația sănătoasă. Referitor la implementarea de către factorii de decizie a politicilor care privesc purtarea maștilor de protecție, OMS menționează faptul că trebuie luată in în considerare inclusiv problema gestionarii măștilor devenite deșeuri.

De asemenea, nici Comisia Europeană nu a instituit măsuri de colectare a măștilor de la populație pentru statele membre.

În cee ce privește situația României, în prezent nu există un program pentru reciclarea măștilor, iar autoritățile de la Ministerul Mediului au evitat să ne dea un răspuns în legatură cu ce soluții va lua România pentru a colecta și apoi recicla măștile chirurgicale care ajung pe străzi sau la groapa de gunoi.

Însă reprezentanții de la Ministerului Mediului au spus că există totuși câțiva retaileri care se ocupă cu a colecta măștile utilizate, lucru pe care în mod normal statul ar fi trebuit să îl ofere populației.

Ce putem face cu măștile după utilizare?

Potrivit asociației Harta Reciclării, măștile și mănușile de unică folosință provenite de la populație nu sunt considerate deșeuri medicale, deci nu trebuie colectate în containere pentru deșeuri periculoase, cum sunt cele provenite din spitale și centre de carantină. Însă recomandarea generală este să le colectăm noi acasă sub anumite condiții: mănușile și măștile (dar și șervețelele folosite și alte deșeuri generate de dezinfectarea locuinței) ar trebui strânse în doi saci, care să fie legați bine la gură după ce s-au umplut și lăsați într-un spațiu necirculat (precum un colț al balconului) pentru câteva zile înainte de a fi aruncați.

O altă variantă pentru colectare a măștilor și mănușilor în siguranță o reprezintă coșurile dedicate deșeurilor amplasate în centrele comerciale mari sau în supermarketuri, un coș semnalizat cu galben.

Retaileri care s-au implicat în lupta cu deșeurile

Kaufland

În luna martie a acestui an, Kaufland împreună cu ONG-ul „Oraşul Meu, Culorile Mele" a lansat un program de colectare a măștilor de unică folosință. Obiectivul este de a colecta în 2021 aproximativ un milion de măşti.

După colectare, măştile vor fi valorificate pentru a produce energie, reducând astfel impactul asupra mediului. Într-o primă fază, colectarea va fi disponibilă în cele 17 magazine Kaufland din Bucureşti.

În cadrul proiectului, vor fi putea fi colectate patru tipuri de măști: măștile de plastic de unică folosință, măștile FFP2, numite și N95, măștile FFP3 și măștile chirurgicale, dacă nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate măști din material textil, confecționate acasă sau alte articole de protecție, deșeuri periculoase (ascuțite, inflamabile, reactive, corozive, toxice, infectate sau patogene), deșeuri medicale, baterii, recipiente sub presiune sau sticlă spartă.

Cora

Unul dintre retailerii care au lansat astfel de campanii de colectare a măștilor chirurgicale și a mânușilor este Cora. Magazinul încurajează clienții să doneze aceste obiecte într-un recipient special amenajat în locațiile Cora.

Pentru a evita riscul ca măștile chirurgicale și mănușile să fie împrăștiate peste tot, Cora colectează și elimină în mod corespunzător măștile și mănușile de unică folosință. Clienții vor putea dona aceste materiale în cutia specială aflată la intrarea în hipermarketurile magazinului.

Carrefour

Retailerul s-a implicat anul trecut într-o campanie de preluare a măștilor și mănușilor chirurgicale folosite. Pubelele de colectare pentru măști, mănuși și alte echipamente de protecție împotriva coronavirus, au fost poziționate la intrările/ ieșirile din magazinele Carrefour și sunt semnalizate ca atare. Ulterior, deșeurile sunt înlăturate în deplină siguranță.

Măștile, mănușile și alte echipamente de protecție împotriva SARS COV-2 puteau fi lăsate în pubelele galbene, special marcate, din toate magazinele Carrefour.

Sursa foto: Unsplash