În condițiile în care accentul în prezent se pune pe producția panourilor voltaice, puțini se preocupă de ce se va întâmpla cu acestea odată ce vor ieși din uz.

Ce conțin, de fapt, panourile solare

”Nu tot ceea ce pare durabil este și prietenos cu mediul odată ajuns la sfârșitul ciclului de viață. Când aceste panouri ajung la gropile de gunoi, se risipesc resurse valoroase. Cele pe bază de siliciu conțin 76% sticlă, 10% plastic, 8% aluminiu, 5% siliciu, 1% metale. Panourile fotovoltaice pe bază de film subțire conțin: 1% metale, 6% aluminiu, 4% plastic, 89% sticlă. Și pentru că panourile solare conțin materiale toxice, cum ar fi plumbul, care se pot scurge pe măsură ce se descompun, groapa de gunoi creează, de asemenea, noi pericole pentru mediu”, explică Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE.

Potrivit studiilor, speranța de viață a panourilor solare este de aproximativ 25 - 30 de ani. După ieșirea din uz, care poate interveni și mai devreme, ele devin deșeuri electronice și, de aceea, trebuie gestionate corect conform legislației.

Panourile solare riscă să producă zeci de milioane de tone de deșeuri

Ca urmare, dacă procesele de reciclare nu ar fi puse în aplicare, până în anul 2050 ar exista 60 de milioane de tone de deșeuri de panouri fotovoltaice în gropile de gunoi. Vestea bună este că acestea pot fi reciclate în proporție de peste 90%, iar prin colectare și reciclare responsabilă se poate susține economia circulară.

Citește și: Universitatea Stanford a dezvoltat panouri solare care pot genera electricitate noaptea

”96% dintre materialele reciclate pot fi folosite pentru a produce noi panouri solare fotovoltaice. Rama de aluminiu este 100% reutilizabilă. Gravarea plachetei de siliciu și topirea în plăci se reutilizează în proporție de 85%. Sticla este 95% reutilizabilă”, mai spune Cristian Pocol.

Cât de profitabilă ar fi reciclarea panourilor solare

Dacă panourile ar fi reciclate corect, până în 2030 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 450 de milioane de dolari. În aceeași situație, până în 2050 se estimează că s-ar recicla materiale în valoare de 15 miliarde de dolari.

Doar la nivelul Uniunii Europene s-a adoptat până acum o directivă care precizează exact că producătorii trebuie să finanțeze activitatea de colectare și reciclare a panourilor în momentul în care acestea vor ieși din uz. Este de așteptat astfel ca aceste măsuri să producă efecte pozitive în următoarea perioadă. Pe de altă parte, în Statele Unite, doar 10% dintre panourile din SUA sunt reciclate. Acest lucru nu este impus de reglementările federale, iar reciclarea dispozitivelor este în prezent mult mai costisitoare decât aruncarea lor în gropile de gunoi.

La începutul anului 2018, Statele Unite aveau 53 GW de capacitate solară instalată. Presupunând că puterea medie a fiecărui modul solar instalat a fost de 250 W, greutatea totală a tuturor panourilor instalate echivalează cu 44,5 milioane de tone.

Asociația RESPO DEEE oferă preluare și transport gratuit al deșeurilor de echipamente electrice și electronice direct de la domiciliu sau de la sediul companiilor. Asociația se dedică unui proces de colectare și reciclare DEEE performant, proces care asigură condițiile de calitate, fiabilitate și progres technologic la standarde ridicate.

Sursa foto: Unsplash