Propunerea are rolul de a dirija investiţiile private în sensul atingerii obiectivului Uniunii Europene pentru anul 2050 - emisie "netă zero" de gaze cu efect de seră.

De ce a fost criticat proiectul

Proiectul legislativ a fost criticat de grupurile ecologiste şi de unii europarlamentari pentru dezinformarea ecologică ("greenwashing") privind investiţiile în energia nucleară şi pe bază de combustibili fosili şi pentru posibilitatea accentuării dependenţei de importurile de energie din Rusia, scrie Agerpres.

În iunie, eurodeputaţii din două comisii cheie ale Parlamentului European (mediu și economie) votaseră împotriva includerii gazului şi energiei nucleare în"taxonomia verde" a UE.

Susţinătorii iniţiativei au respins aceste critici, arătând că refuzul de a califica energia gazieră şi nucleară drept durabilă ar fi dus la costuri şi mai ridicate ale energiei şi ar fi îngreunat renunţarea la cărbune.

Citește și: România va avea primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni din Europa. Cum funcționează tehnologia de ultimă generație SMR

Cum se vor aplica noile reguli privind energia

Noile reguli, care sunt incluse în ghidul UE pentru finanţarea durabilă, se vor aplica automat din 2023 dacă statele membre ale Uniunii nu le resping în următoarele săptămâni. Astfel, centralele noi pe gaz vor fi recunoscute drept sursă ”tranzițională de energie”, atâta timp cât înlocuiesc centrale pe cărbune sau petrol. Cele nucleare deja existente vor primi eticheta verde dacă, din 2025, vor trece la ”combustibili siguri” și vor face planuri pentru stocarea deșeurilor radioactive până în 2050.

Statistic: Number of operable nuclear power reactors worldwide as of May 2022, by country | Statista
Find more statistics at Statista

"Salutăm rezultatele pozitive de astăzi din Parlamentul European privind Taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a lua în considerare gazele şi energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE", a reacționat președintele Klaus Iohannis pe Twitter.

Sursa foto: Unsplash