Proiectul localizat în Buzău va fi dezvoltat în parteneriat de Low Carbon și Rezolv Energy, producător independent de energie verde axat pe Europa Centrală și de Sud-Est. Odată operațional, parcul eolian va deveni al doilea cel mai mare din România, după parcul eolian Fântânele-Cogealac, dar și unul dintre cele mai mari parcuri onshore din Europa. Practic, Vis Viva va genera energie verde suficientă pentru a alimenta 272.000 de locuințe, echivalentul a unor comunități de dimensiunea Clujului și a Iașului la un loc, la care se adaugă și o capacitate semnificativă pentru rezervă. Această cantitate de energie verde înlocuiește combustibilii fosili, care ar fi generat emisii de aproximativ 180,000 de tone de CO2 în fiecare ani.

De ce s-au reluat investițiile în proiecte eoliene în România, după un deceniu

Un alt proiect eolian, de proporții semnificativ mai mici, a fost anunțat recent la Pecineaga. Practic, avem de-a face cu o renaștere a investițiilor în proiecte eoliene, care s-au oprit acum 10 ani, când În 2013, Guvernul a redus subvențiile pentru energii regenerabile, invocând costul prea mare pentru consumatori. Actuala criză a energiei a dus însă la situația în care costul de producție în parcurile eoliene – 50-65 EUR/Mwh - să fie profitabil fără subvenții. La ora actuală, prețul spot al energiei electrice este în jurul a 300 EUR/Mwh pe OPCOM.

Rezolv Energy, proiectul recent lansat cu susținerea investitorului global în infrastructura energetică sustenabilă Actis, a achiziționat un pachet de 51% din proiectul Vis Viva. Deși Rezolv Energy este o companie nouă, conducerea sa este asigurată de o echipă cu o vastă experiență în domeniu, care a dezvoltat mai multe proiecte de energie regenerabilă în Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv parcul eolian de la Chirnogeni, România.

Este cel mai recent proiect de energie regenerabilă din portofoliul în continuă creștere al companiei Low Carbon, reprezentând totodată și prima investiție în România a companiei. Grupul Low Carbon și-a setat ca obiectiv extinderea în Europa dar și pe alte piețe globale. Low Carbon gestionează proiectul Vis Viva încă din 2020, când investitorul a demarat tranzacția cu dezvoltatorii locali și Nero Renewables NV. Este așteptat ca acordul financiar pentru parcul eolian Vis Viva să se finalizeze până în primul semestru din 2023.

Sursa foto: Rezolv Energy