”În situația ideală, în care românii ar avea în casă doar electrocasnice noi, din clasa de consum A, atunci 80% dintre facturile la curent s-ar încadra în limita plafonată, adică nu vor depăși 255 KWh/lunar. Din nefericire, exact segmentul de populație cu venituri mici este expus depășirii pragului de 255 KWh/lunar, deoarece folosește încă electrocasnice cumpărate în urmă cu peste 10 ani, care consumă multă energie. Ei au ales să le repare, în tot acest timp, și nu să cumpere altele noi, sperând că le vor prelungi durata de viață. Din păcate, reparația electrocasnicelor vechi, considerată până de curând o practică recomandată, morală și necesară, nu mai este fezabilă în contextul actual. Odată reparate, electrocasnicele vechi vor consuma la fel de multă energie, astfel că nu va exista niciun impact pozitiv asupra facturilor. Soluția cea mai fezabilă este de înlocuire a electrocasnicelor vechi cu unele de ultimă generație, din clasa A, care consumă puțin și cu care ar fi siguri că se încadrează, la finalul lunii, până în plafonul de 255 KWh. Este adevărat, investiția în electrocasnice noi este costisitoare în prezent pentru mulți, dar, pe termen lung, va fi eficientă și le va permite oamenilor să le folosească zilnic fără frica facturii de la finalul lunii. Amortizarea investiției s-ar realiza în câțiva ani”, a explicat Cristian Pocol (foto), Președintele Asociației RESPO DEEE.

Ce aparate consumă cel mai mult curent

Trei tipuri de electrocasnice din casele românilor sunt cele mai mari consumatoare de energie electrică – frigiderele, mașinile de spălat haine și cele de spălat vase. Tocmai de aceea, este indicat ca măcar acestea să fie încadrate în clasa energetică A.

Un frigider de 330 L din clasa F consumă anual în jur de 300 kWh. Un produs similar, cu aceleasi caracteristici de volum, încadrat însă în clasa de energie E, consumă anual 258kWh, iar, dacă ar fi în clasa A, ar consuma anual doar 66 kWh. Diferența de consum între clasele energetice este astfel, în medie, de 50 kWh pe an, iar înlocuirea unui frigider din clasa energetică F cu unul din clasa A va duce la scăderea consumului anual cu 240 kWh.

Citește și: Hidroelectrica are cele mai mici facturi la energie electrică și în octombrie. De ce e importantă alegerea furnizorului, chiar dacă prețul e plafonat

Diferențele de consum între electrocasnicele de clasa E și cele de clasa A sunt astfel uriașe, iar impactul asupra facturilor la electricitate crește exponențial de la o clasă de consum la alta
.
Problema care se pune constă însă în prețul de achiziție. Dacă un frigider din clasa F costă, spre exemplu, între 1900 Lei și 2800 lei, iar cel din clasa E, între 2200 lei și 3400 lei, cel din clasa A are un cost aproximativ de 4500 lei.

Există diferențe mari de consum între clase și în cazul mașinilor de spălat rufe. O astfel de mașină din clasa F ar consuma anual 175 KWh raportat la 100 de cicluri de spălare, iar una din casa A ar consuma anual doar 44 KWh raportat la același număr de cicluri de spălare. Există și aici diferențe mari de cost, o mașină de spălat din clasa E având un preț de 1740 Lei, iar aceeași mașină din clasa A ajunge să coste 3100 Lei la o capacitate de 9 kilograme.

Programul Rabla pentru electrocasnice ar putea fi o soluție, dar nu în forma actuală

În noul context social, reprezentanții Asociației RESPO DEEE consideră că programul “Rabla pentru electrocasnice” trebuie să fie upgradat și mult mai eficient. Cu toate că s-a bucurat de o mare popularitate, iar voucherele acordate de guvern s-au epuizat în doar câteva minute, programul nu a produs efectele scontate pentru că aceste vouchere nu au fost, în marea lor majoritate, folosite. Motivul a fost valoarea mică a voucherelor în comparație cu prețul mare al produselor electronice din clase de energie eficientă.

Dacă luăm în calcul că doar 40% din vouchere emise au fost folosite, putem să spunem că programul a fost un eșec din punctul de vedere al eficientizării consumului de energie la electrocasnice, iar, luând în calcul colectarea DEEE-urilor, s-a ajuns la un cost de colectare de 16 RON/kg, ceea ce a creat multe probleme, per ansamblu, în toată piața de colectare.

Citește și: Cum s-ar putea scumpi electrocasnicele din cauza unei modificări a legii privind deșeurile. Un frigider va costa și cu 350 de lei mai mult

În concluzie, afirmă Asociatia Respo DEE, ajutorul acordat prin programul Rabla este prea mare pentru colectarea DEEE-urilor și prea mic pentru a încuraja înlocuirea electrocasnicelor energofage.

”Pentru a ajunge la un nivel de eficiență, trebuie ca acest ajutor să reprezinte o pondere de aproximativ 30% din valoarea produselor, așa cum s-a făcut în cazul EV, unde avem cea mai mare sumă de ajutor din partea statului din Uniunea Europeană”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE.

Sursa foto: Agerpres Foto