Raiffeisen Bank International și Raiffeisen Bank România au acordat creditul pentru centrala cu o capacitate totală instalată de aproximativ 70 MW, în nord-vestul țării.

La finalul anului trecut, Shikun and Binui Energy a semnat un contract cu un contractor EPC european pentru construcția “la cheie” a parcului fotovoltaic, incluzând proiectare, inginerie civilă, mecanică și electrică, achiziție de echipamente și construcții. Lucrările de proiectare și achiziționarea echipamentelor principale au început deja, iar punerea în funcțiune este planificată pentru al doilea trimestru al anului viitor. Energia electrică produsă va fi vândută pe piața centralizată de energie electrică din România sau prin contracte de tip PPA către traderi și/sau furnizori de energie electrică spre a fi furnizată consumatorilor finali.

„După câțiva ani de dezvoltare intensă în sectorul energetic din România, primul nostru proiect a ajuns la etapa de a fi finanțat și putem începe construcția”, spune Yuval Skornik, vicepreședinte Business Development Shikun and Binui Energy.

Shikun and Binui Energy este specializat în dezvoltarea, construcția, operarea și întreținerea de active de energie din surse regenerabile (bazate pe tehnologii diverse precum: fotovoltaic, termosolar, stocare prin pompaj, agrivoltaic, stocare în baterii) și de centrale de energie electrică pe bază de gaze naturale în Israel, Italia, California, Texas și România, cu o capacitate totală de aproximativ 5,4 gigawați.

„Shikun and Binui Energy recunosc CEE și în special România drept piețe strategice, ținând cont de evoluțiile geopolitice și macroeconomice din regiune. Proiectul Satu Mare este pentru noi prima investiție majoră pe piața românească și europeană și reprezintă primul pas în implementarea strategiei de dezvoltare a companiei și a portofoliului vast de proiecte de înaltă calitate pe care le implementăm”, menționează Didi Paz, CEO Shikun și Binui Energy.

„Proiectul de la Satu Mare este și pentru noi o piatră de hotar importantă, arătând că marile centrale fotovoltaice pot fi dezvoltate printr-un model de tip “project finance”, cu finanțare fără recurs și vânzarea energiei produse în piață. Credem cu tărie că proiectele viitoare vor stimula producția de energie regenerabilă, curată, iar noi, ca bancă, suntem pregătiți să susținem dezvoltarea cu succes de noi unități, la cele mai înalte standarde de producție și de calitate” a spus Catalin Cepișcă, Senior Director în Departamentul Energie al Raiffeisen Bank România.

Sursa foto: Shutterstock