”Una din marele probleme cu care ne confruntăm la acest moment este că avem încă multe schimbări, care sunt din ce în ce mai buclucașe”, a afirmat Ciprian Glodeanu, la Romanian Solar Summit 2023. ”Nu mai știm exact cum să structurăm proiectele, nu mai știm cum să le dezvoltăm ca să le facem bancabile, vandabile investitorilor și să le facem să fie și perfect legale”.

Un exemplu dat de el este acela al existenței unei atitudini, la nivelul unor structuri oficiale, care pune practic obstacole planurilor de reindustrializare, din cauza unei temeri față de proiectele de producție de energie din surse regenerabile. ”Vedem acum un fel de paranoia la anumite ministere, în special Ministerul Dezvoltării și Ministerul Agriculturii”, afirmă Ciprian Glodeanu.

Dincolo de regula celor 50 de hectare impusă proiectelor solare din extravilan printr-o interpretare a legii de către Ministerul Agriculturii pe care mulți din piață o consideră discutabilă, este vorba despre planuri urbanistice generale. Acestea sunt în curs de aprobare și iau în considerare zone industriale, fabrici sau centre logistice dar, spune co-fondatorul AJ Renewables, ”se dau respingeri pe bandă, fiindcă există o paranoia că în spate de fapt sunt proiecte fotovoltaice.”

”Acele planuri fie trenează, fie sunt efectiv respinse, pe motiv că, «nu dom'le, în spate există un proiect fotovoltaic», pentru că s-a prevăzut la un moment dat că respectiva zona industrială va fi alimentată cu energie verde”, spune Ciprian Glodeanu.

Aceasta nu mai este o problemă punctuală, ci e deja o tendință, a precizat el, pentru wall-street.ro. Or acest lucru pune piedici mari proiectelor industriale noi, care deseori includ și o componentă de energie regenerabilă.

Sursa foto: Pexels