Interesul în creștere continuă pentru sisteme fotovoltaice se explică și prin faptul că pornim de la un nivel destul de scăzut de dotare cu astfel de sisteme, doar 3% dintre românii care locuiesc la casă declarând că au deja montate panouri fotovoltaice. Totodată, rezultatele mai relevă că 28% dintre români știu că pot să achiziționeze sisteme de panouri fotovoltaice de la furnizorul lor de energie.

Trendul puternic de creștere privind achiziția de instalații de generare a energiei din surse regenerabile este confirmat și de datele privind vânzările soluției E.ON Solar Home, lansată pe piață de companie în luna iulie 2020. Astfel, cererea pentru acest pachet a crescut de 10 ori anul trecut față de 2021.

În intervalul ianuarie-mai 2023 cererea a continuat să crească, fiind consemnat un avans de 65% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În topul motivelor pentru care românii achiziționează soluția companiei se regăsesc posibilitatea plății în rate lunare pe termen de până la 7 ani, garanția echipamentelor de 15 ani, serviciile ante și post vânzare, opțiunile extra cum ar fi soluția de stocare a energiei cu baterii, rapiditatea instalării și nu în ultimul rând posibilitatea recuperării investiției în 3-5 ani, în funcție de puterea instalată a sistemului fotovoltaic.

De asemenea, perspectiva unor economii importante este și ea un important factor luat în calcul. De exemplu, un sistem PV de 5 kW care produce circa 6.300 de kWh pe an poate salva 8.500 de lei, reprezentând contravaloarea energiei pe care nu o consumi din rețea, ci o produci.

O noutate pentru cei care au dosarele aprobate pentru subvenția de 20.000 de lei de la AFM prin programul Casa Verde Fotovoltaice este că, începând cu luna iunie a.c., pot achiziționa și instala cu E.ON Energie România sisteme fotovoltaice între 3 kWh și 50 kWh. Garanția pentru panouri este de 15 ani, iar cea pentru invertor de 10 ani. Contribuția proprie se poate achita integral sau în rate. În plus, pentru sistemele de peste 3 kWh sunt oferite opțiuni de finanțare prin partenerii E.ON, după montaj. Mai mult, fiecare kW putere instalat îți aduce o lună fără plata facturii de electricitate.

Sursa foto: Pexels