Cum arată simbolul care indică că poți primi banii înapoi pe sticlă, doză sau PET

Ministerul Mediului a emis ordinul privind simbolul ”care indică apartenența la sistemul de garanție-returnare”. Acest simbol va fi marcat pe ambalajul sau pe eticheta produselor pentru care poți primi înapoi 50 de bani de la 30 noiembrie, data de la care demarează SGR. Altfel spus, nu poți primi 50 de bani decât pentru sticle, doze sau PET-uri marcate cu acest logo.

Ambalajele goale marcate cu simbolul SGR pot fi aduse în orice magazin din România de la 30 noiembrie 2023. În schimbul lor, primești pe loc valoarea garanției plătite inițial – adică 50 de bani. Nu trebuie să ai bon fiscal și nu contează de unde ai cumpărat produsul respectiv (deci nu trebuie să îl returnezi din magazinul de unde l-ai luat), ci doar să aibă logo-ul SGR. De asemenea, sticlele, dozele și PET-urile din sistem vor avea și un cod de bare, pentru a se evita fraudele cu deșeuri.

Pentru ce sticle, doze și PET-uri poți primi banii înapoi de la 30 noiembrie

Nu poți primi 50 de bani pentru ambalajele care nu acest simbol – fie că sunt luate din alte țări, fie că sunt cumpărate înaintea introducerii sistemului garanție-returnare. Deci nu are rost să îți faci stocuri de sticle goale în ideea că vei da lovitura vânzându-le cu 50 de bani după 30 noiembrie, fiindcă acest lucru este imposibil.

Sistemul se va aplica băuturilor cu volumul între 0,1 și 3 litri, fie că este vorba de apă, răcoritoare, bere, vin sau băuturi spirtoase. Sticlele sau PET-urile de ulei sau oțet, de pildă, nu vor intra în SGR, la fel și lactatele, borșul sau sucul de roșii. Nici ambalajele de tip Tetra Pak nu vor fi vizate de acest sistem.

Când o să cumperi după 30 noiembrie, în preț va fi inclusă și garanția de 50 de bani, pe care o primești înapoi atunci când duci ambalajul la orice magazin. Trebuie ca eticheta să fie intactă, ambalajul să fie curat și, dacă e cazul, să aibă dopul pus - deci nu rupe eticheta, fiindcă nu vei mai putea recupera banii. Ambalajele colectate astfel vor fi apoi reciclate.

Sursa foto: Shutterstock