Panourile fotovoltaice bifaciale nu sunt o noutate nici pentru prosumatorii români, dar cercetătorii americani promit că acestea vor deceni mult mai eficiente. Laboratorul pentru energii regenerabile al Departamentului Energiei din Statele Unite a reușit să obțină panouri cu celule solare perovskite care au o eficiență de 91-93% pe spate comparativ cu fața panoului – un rezultat impresionat față de nivelul actual, de circa 30%.

De asemenea, și fața panoului este mult mai eficientă: 26%, peste nivelul maxim atins de cele mai bune panouri solare disponibile acum pe piață, care se învârt în jurul a 23%. Testele de laborator au indicat chiar o eficiență de 30% pentru celulele solare silicon-perovskite

Practic, cercetătorii din SUA speră să depășească limitele teoretice ale actualelor panouri solare, scrie Independent. Astfel de panouri ar putea ajunge destul de repede pe piață, dar prețul lor va semnificvativ mai mare. Pe de altă parte, odată cu dezvoltarea tehnologiei de producție a panourilor solare pe bază de perovskite este previzibil că el va scădea, iar eficiența crescută va implica și o amortizare rapidă a costurilor.

Sursa foto: Unsplash