Tips & tricks de la Danone

Încă de la pasul mulsului, laptele folosit de Danone trece prin 1.600 de teste, de-a lungul întregului proces de producție a iaurtului, înainte de ajunge la raft.

Danone lucrează cu 20 de ferme mari și peste 200 de gospodari care au primit cadou văcuțe de rasă în cadrul proiectului social, O șansă pentru familia ta. Pe unii dintre acești gospodari îi puteți vedea chiar pe ambalajele iaurturilor de băut Danone.

FOTO Wall-Street.ro

FOTO Wall-Street.ro: Camera cu fermenți pentru iaurturi

Să ne imaginăm că preparăm o prăjitură și avem nevoie, bineînțeles, de mai multe ingrediente, cum ar fi făină, ouă, zahăr, lapte etc, pe care le amestecăm în funcție de o rețetă. Aceeași poveste este în cazul iaurtului, fiind folosite diferite ingrediente: lapte, fermenți, gemuri de fructe, lapte, zahăr, cereale, proteine etc.

FOTO Wall-Street.ro: Containere de 825 kg cu gem de fructe

Garanție ”extinsă” la iaurt

Un mit care învăluie fabricarea iaurtului ține de termenul de garanție al produsului. Auzim de multe ori că un iaurt este bun dacă are trei zile termen de garanție, iar dacă acesta poate rezista până la 30 zile, calitatea sa este pusă sub semnul întrebării.

”Iaurtul se face așa cum îl făcea bunica, cu excepția faptului că mâna omului e înlocuită de aparate, iar laptele nu vede aerul. Termenul de garanție vine de la faptul că ai o igienă impecabilă, laptele de calitate, iar produsul nu vede lumina zilei și nu se contaminează cu nimic. Motiv pentru care reușește să își mențină termenul. Cu cât îi întrerupi lanțul de frig sau ia contact cu aerul, cu atât mai repede iaurtul se acrește”, a mai spus ghidul nostru.

Sustenabilitate, oameni și roboți la Danone

În unitatea de pe Nicolae Cânea, aflată pe terenul unei foste fabrici de lactate Miorița Fundeni, achiziționată de Danone în 1996 și modernizată până în 1999, lucrează 150 de angajați (dintr-un total de 400 pe care îl are compania).

Angajații din fabrică sunt ajutați de roboți încă din 2013, când a fost montat primul dispozitiv de acest fel. Vasilică, pe numele său, primul robot montat, ajută la aranjatul iaurturilor pe paleți.

FOTO Wall-Street.ro: Robotul Vasilică

Vasilică a fost urmat de Spiderman, dispozitivul care înfoliază baxurile de iaurt, înainte ca acestea să ia drumul camerei de fermentare sau al depozitului.

Aceștia nu sunt singurele aparate din fabrică, dar sunt cele mai cunoscute, dat fiind și amuzamentul creat cu ajutorul numelor. Astfel, la Danone există mașinării care ambalează pahare deja realizate, dar și mașinării care își fac propriile pahare. Bineînțeles, înainte de orice umplere, toate paharele sunt sterilizate.

FOTO Wall-Street.ro: Dispozitiv care creează ambalaje din plastic

Mai mult decât atât, odată umplute recipientele, acestea trec și printr-un detector de corpuri străine, similar celui de pe aeroporturi. Orice pahar care ar putea conține un obiect străin este îndepărtat de pe bandă.

FOTO Wall-Street.ro: Detector de corpuri străine

Spre exemplu, aparatul Tetra ambalează cartoanele Tetra Pak, cartoane realizate 93% din plante, din trestie de zahăr, folosite pentru iaurturile Activia. Cartonul este tăiat și lipit de mașină, transformat în recipient, i se pune dopul, este sterilizat, iar apoi este realizată umplerea prin partea de jos a recipientului.

FOTO Wall-Street.ro: Aparatură Tetra Pak de realizare a recipientelor din trestie de zahăr

După reciclare și răsplată

Probabil că vă sunt cunoscute diferitele containere de colectare pe care retailerii le folosesc pentru reciclare (sticlă, plastic, metal și hârtie sau carton). Plasate la intrarea în magazine, acestea așteaptă fie bonurile noastre fizice, fie recipientele băuturilor consumate în interiorul unității (acolo unde cazul), fie alte ambalaje similare. Ei bine, în cazul colaborării dintre Danone, PENNY Romania, Tetra Pak Romania, Green Pack și Vrancart, nu trebuie să vă opriți la acele containere de colectare, ci mergeți direct la casele de marcat.

Practic, pentru fiecare cinci ambalaje lăsate la casă primiți cadou un Activia iaurt de baut 320g prin aplicarea unui discount de 100% pe bonul fiscal pentru produsul ales. Mai mult decât atât, ambalajele depuse nu trebuie să fie doar ale produselor Danone. Puteți lăsa oricare cinci ambalaje Tetra Pak, un alt pion important din acest parteneriat.

Cum trebuie să arate aceste ambalaje

Totuși, înainte de a plasa aceste cinci ambalaje, trebuie să îndepliniți o regulă simplă, mai exact, să le spălați cu apă și detergent.

Tocmai pentru ca sortarea să fie cât mai facilă, ambalajele trebuie să fie curățate înainte de a fi predate casierilor Penny.

Deși este o acțiune în plus, e ca atunci când spălăm vasele murdare înainte de a le băga în dulap și a le folosi din nou. Bineînțeles, odată ajunse în fabrica Vrancart, ambalajele cu pricina sunt din nou spălate și igienizate pentru a fi transformate în hârtie igienică, pahare sau alte ambalaje din carton.

Cât despre depunerea acestora, o puteți face în orice magazin Penny din țară, în programul de lucru aferent, până la finalul anului 2023.

În prezent, în România, cele mai consumate produse sunt Danone Natural, Activia și Danonino, fabrica fiind centru de producție pentru 13 țări, printre care Ungaria, Polonia și Spania.

Sursa foto: Danone