Orange România a anunțat semnarea unui contract tip VPPA (virtual Power Purchase Agreement) cu Engie România. Practic, este vorba despre cumpărarea virtuală de energie regenerabilă pe termen lung de la un producător – în acest caz, Engie, care, pe lângă activitatea de distribuție și furnizare, a investit și în parcuri solare și eoliene.

Ce este un PPA

Un PPA este practic un contract bilateral negociat direct, pe termen lung, între actori privați, în care se stipulează un preț fix (sau indexat). Printr-un astfel de acord, ei se protejează de fluctuațiile prețului energiei electrice, care au devenit tot mai mari în România. Atât vânzătorul, cât și cumpărătorul beneficiază astfel de un preț rezonabil. În același timp, un PPA oferă garanția, prin certificate de garanție de origine, că energia respectivă chiar provine din surse regenerabile, ceea ce este foarte important pentru companiile care au obiective de neutralitate a emisiilor de carbon.

În cazul Orange România, prin contractul cu Engie compania telecom va acoperi cu energie verde 30 GWh din consumul său anual, pe o perioadă de șase ani. Orange a semnat PPA-uri și în alte țări – de exemplu, în Spania 100% din consumul său de energie vine din surse regenerabile, datorită unor astfel de contracte.

Bere cu energie regenerabilă

Recent, și Ursus Breweries a semnat un PPA cu Enery, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de proiecte regenerabile din regiune. Fabricile de bere Ursus vor folosi astfel producția de energie a unui parc fotovoltaic nou-construit, cu o capacitate de peste 50 MWp, care urmează să fie dat în folosință.

În România, contractele PPA au fost interzise în 2012 și au redevenit legale abia din 2020 – dar numai pentru capacități energetice puse în funcțiune după data de 1 iunie 2020. Decizia de a le interzice a venit după insolvența Hidroelectrica, care semnase astfel de contracte în condiții extrem de dezavantajoase cu ”băieții deștepți” din energie. Motivul pentru care au redevenit legale a fost volatilitatea prețurilor energiei pe piața românească pe termen scurt (OPCOM), doar că în jos, pe atunci: pandemia redusese substanțial cererea, iar investitorii nu mai aveau niciun stimulent.

Au trecut însă aproape doi ani până la semnarea primului mare PPA corporate, în februarie 2022, între Verbund (austriecii care au parcul eolian de la Casimcea) și Axpo Energy, pe de o parte, și un mare producător auto neprecizat (cel mai probabil, Dacia), de cealaltă parte. Apoi, până în vara lui 2023 nu s-a mai semnat, potrivit informațiilor din piață, niciun alt PPA, deși chiar și Comisia Europeană a încurajat aceste contracte, ca o soluție pentru calmarea volatilității prețurilor energiei electrice.

Garanții nerecunoscute internațional

Acum, două mari companii din România, Ursus și Orange România, au încheiat virtual PPA-uri, iar o a treia, ALRO, este în căutarea unei oferte. ALRO era cel mai mare consumator de energie electrică din România înaintea crizei energiei, când a fost nevoită să reducă o parte din capacitățile de producție. Un contract pe termen lung i-ar permite să evite astfel de situații în viitor.

Pe lângă interzicerea PPA-urilor timp de opt ani, un alt obstacol în acela acestora, potrivit specialiștilor consultați de wall-street.ro, este acela că garanțiile de origine din România – practic, certificate care atestă că energia respectivă chiar este verde – nu sunt recunoscute internațional. Acest lucru se întâmplă din cauză că țara noastră nu este membră AIB (Association of Issuing Bodies), asociația care emite și certifică aceste garanții pe baza unui standard european.

Sursa: www.aib-net.org

Practic, acest lucru înseamnă că un cumpărător corporate de energie regenerabilă din România nu poate garanta 100% că folosește chiar energie verde, ceea ce este o problemă pentru obiectivele sale net zero și raportările CSR.

În același timp, faptul că prețul energiei electrice a început iar să crească masiv pe piața spot este un motiv serios pentru a apela la PPA-uri, chiar și fără garanții de origine recunoscute internațional. Este un semnal bun și pentru investitorii în regenerabile, care astfel își asigură practic un client pentru producția lor și pot obține mai ușor și finanțare.

Sursa foto: Asahi International