”Am o temere privind îndepărtarea de la conceptul inițial de prosumator. Prosumatorul este cel care își pune panouri solare pentru consum propriu”, afirmă Daniela Dărăban, director executiv al ACUE. Or, spune ea, în momentul de față ”este o mare emulație – bagi energie în sistem, primești bani”.

Rețeaua nu face față exploziei de prosumatori din România

Care este problema? Rețeaua nu face față – și nu doar în România. Sistemul nostru Energetic Național este, din multe puncte de vedere, mai degrabă la nivelul anilor ‘80. Iar integrarea capacităților regenerabile devine tot mai complicată pe măsură ce ponderea lor crește. Până de curând, prosumatorii reprezentau un procent destul de mic din producția de energie. Anul acesta, însă, au ajuns deja la o putere instalată de 1 GW. Ca termen de comparație, un reactor al centralei nucleare de la Cernavodă are o putere instalată de 700 MW. Hidrocentrala Porțile de Fier I, cea mai mare de pe Dunăre, are o putere instalată de 1.166,4 MW.

Rolul tot mai mare al prosumatorilor introduce un element de volatilitate: de pildă, uneori există energie în exces, din cauză că bate soarele, dar nu există cerere pentru ea. Iar variațiile sunt foarte mari: de pildă, în august 2022 prosumatorii sub 400 kW au injectat în sistem aproape 15 milioane kWh, dar în decembrie 2022, mai puțin de 6 milioane kWh, deși puterea instalată aproape că se dublase în acest interval.

Sursa: ANRE

Problemele generate de o explozie a numărului de prosumatori au devenit vizibile anul acesta în Polonia. Ca să evite supraîncărcarea rețelei, echivalentul local al Transelectrica a decis să deconecteze temporar din sistemul energetic național toate capacitățile solare și eoliene. Iar Ungaria, după ce anul trecut se ajunsese la 10.000 de cereri de la prosumatori lunar, au decis să oprească racordarea la rețea și să o reia doar când se primesc fonduri europene pentru modernizarea sistemului energetic.

”E nevoie de o politică mai sănătoasă”

În România, puterea instalată la prosumatori a crescut de peste 11 ori într-un an și jumătate. La 1 iulie erau peste 77.000, la sfârșitul lui 2023 am putea ajunge la 140.000, iar în 2030, la 350.000. ”Eu aș vrea să se mențină acest trend, dar cu o politică mult mai sănătoasă. Prosumatorul să își pună pentru ce consumă. Și-a eliminat sau redus un cost, cel cu factura la energie, dar nu și-a adăugat o sursă de venit suplimentară”, spune Daniela Dărăban.

Este nedrept și față de prosumatori, explică directorul executiv ACUE. Mulți dintre aceștia sunt informați că pot vinde energie și obține un profit, astfel că își pun mai multe panouri decât ar avea nevoie. Apoi rețeaua nu poate duce, trebuie oprită injecția de energie, iar prosumatorii sunt nemulțumiți. Pe grupurile de profil vizitate de wall-street.ro circulă chiar teorii cum că astfel de întreruperi sunt intenționate, pentru ca prosumatorii să nu poată câștiga.

De fapt, ”dacă pe o stradă toți își pun panouri, acolo vor fi probleme. Nu poți băga oricând, oricum, în Sistemul Energetic Național”, explică reprezentanții ACUE

Creșterea actuală a numărului de prosumatori nu este sustenabilă

”Se prezintă un mesaj distorsionat, cum că a fi prosumator este o afacere, nu un beneficiu”, spune Daniela Dărăban. În realitate, dacă creșterea numărului de prosumatori se bazează pe ideea de compensare financiară, ea nu va fi sustenabilă – și nici nu le va aduce profit prosumatorilor, deoarece vor fi deconectați, fie parțial, fie chiar la nivel național. În România, au confirmat pentru wall-street.ro mai mulți jucători importanți din domeniul fotovoltaicelor, s-ar putea ajunge la această situație în doar câțiva ani.

Distribuitorii nu pot investi în rețea pentru a ține pasul cu această explozie de mici producători din surse regenerabile – nu pentru că nu vor, ci pentru că sunt un sector complet reglementat. ANRE stabilește politica de investiții și direcțiile principale de investiții ale distribuitorilor, care depind de tarifele de distribuție. ”Ei și-au îndeplinit planurile de investiții, nu au voie să depășească. Suntem de acord că nevoia este mult mai mare”, spune directorul executiv al ACUE. ”Viitorul este acesta, energiile regenerabile, spre asta ne ducem, dar hai să ne ducem calculat”.

Ce propune federația patronală? Introducerea unor standarde, care să facă sustenabilă această creștere a numărului de prosumatori. Practic, istoricul de consum al gospodăriei ar putea să fie baza pentru capacitatea instalată. Astfel s-ar elimina și riscul, pentru prosumator, de a-și pune prea multe panouri pentru că a fost (greșit) informat că așa ar putea face profit. O altă sugestie, pentru a face acest trend mai sustenabil, ar fi ca politicile privind prosumatorii să fie orientate mai mult spre consumatorii vulnerabili.

Sursa foto: Pexels