Potrivit estimărilor Rystad Energy, una dintre cele mai importante companii de consultanță în domeniul energiei, China își poate dubla până în 2026 puterea instalată în capacități solare până în 2026. Practic, dacă se menține ritmul actual de creștere, va fi un salt de la 500 GW, cât are în acest moment, la 1 TW. Ca termen de comparație, în România puterea instalată în capacități fotovoltaice este acum de 1,52 GW, potrivit ANRE.

China are, în clipa de față, circa 40% din capacitatea solară instalată la nivel global, fiind urmată (la mare distanță), de Statele Unite, cu 12%. Chiar dacă americanii vor să investească masiv în următorii ani în fotovoltaice și încearcă să atragă companii europene din domeniu, până în 2026 abia ar putea ajunge la 209 GW - adică 11% din capacitatea solară instalată global la acel moment.

Pentru a face față acestei creșteri a capacităților fotovoltaice, Beijingul investește masiv și în stocare – mai precis, în hidrocentrale cu acumulare și pompaj (cum ar fi și cea de la Tarnița, dacă va fi construită vreodată). Acestea au ajuns în iunie 2023 la o putere instalată de 49 GW (de peste 2,5 ori mai mult decât toată puterea instalată în România). La nivelul lui 2030 ar putea depăși 120 GW, estimează experții Rystad Energy.

Regimul comunist din China a inclus și noile capacități fotovoltaice în planul cincinal. Creșterea nu vine însă din mari parcuri fotovoltaice, ci mai ales din capacități medii și mici, pentru consumul propriu al întreprinderilor sau comunităților. În unele regiuni, cum ar fi Henan, acestea reprezintă peste 90% din capacitățile nou instalate.

Sursa foto: Unsplash