Oficiali americani din mai multe state au traversat Atlanticul pentru a convinge investitori și companii europene din domeniul regenerabilelor să vină în SUA, scrie Financial Times. Michigan, Oregon și Ohio sunt doar câteva dintre statele care au trimis ”recrutori” în UE cu o ofertă de nerefuzat pentru firmele specializate în energie curată, provocând furia Comisiei Europene, care se teme de un exod al investitorilor.

Oferta americană pare însă de nerefuzat. ”Inflation Reduction Act” (IRA), legea de reducere a inflației promulgată în 2022 de Joe Biden alocă sute de miliarde de dolari pentru a stopa încălzirea globală investind în energii regenerabile, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și vehicule electrice. Paradoxal, tocmai efectul asupra inflației ar putea fi neglijabil.

Inflation Reduction Act vs. REPowerEU

Mai concret, investiția în energie curată este, pe hârtie, de peste 390 de miliarde de dolari – dar Credit Suisse estimează că, de fapt, cheltuielile publice vor ajunge la 800 de miliarde și vorbește despre o investiție totală de 1,7 trilioane de dolari în următorul deceniu. În comparație, REpowerEU, planul european de tranziție verde, a bugetat o investiție de numai 210 miliarde de euro pentru intervalul 2022-2027.

”Am fost uluit de activitatea guvernelor statelor americane, agențiilor de dezvoltare, care au încercat să facă tot posibilul să ne atragă”, a declarat pentru FT Gunter Erfurt, CEO-ul producătorului elveția de fotovoltaice Meyer Burger. ”Dacă UE nu vine cu ceva similar, ne-am putea continua creșterea în SUA în loc să continuăm în Europa”.

De la promulgarea legii, cel puțin 20 de proiecte de centrale electrice ”verzi” au fost anunțate în SUA – peste jumătate fiind ale unor companii străine. În domeniul auto, BMW vrea să investească 1,7 miliarde de dolari într-o nouă fabrică de mașini electrice și baterii în Carolina de Sud.

Zero taxe vs. suprataxare

Statele americane se întrec să atragă investitori, indiferent că sunt guvernate de republicani sau de democrați, dat fiind că le pot oferi reduceri substanțiale de taxe (sau chiar scutiri pe un deceniu). Astfel de facilități, în Europa, sunt la latitudinea guvernelor naționale, mai degrabă orientate spre a suprataxa profiturile, inclusiv ale investitorilor în regenerabile.

La ultimul summit din 2022, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au cerut Comisiei Europene să propună măsuri ca răspuns la IRA. Date fiind mecanismele lente de la Bruxelles, abia în februarie s-ar putea creiona asemenea măsuri. Între timp, Emmanuel Macron şi premierul spaniol Pedro Sanchez încearcă să dea un răspuns mi activ.

”Salutăm faptul că Statele Unite intră într-o tranziţie verde, dar trebuie găsit un acord pentru ca acest angajament în tranziţia verde să nu însemne dezindustrializarea Europei”, a declarat Sanchez, potrivit Agerpres. Momentan, europenii încearcă să obţină măcar derogări de la planul american, până la adoptarea unui plan european similar.

Sursa foto: Pexels