”O provocare pe care o vedem și aici, la nivelul Reprezentanței Comisiei Europene în România, este cea a dezinformării globale, a narativelor false, a negării schimbării climei. Ne așteptăm ca acestea să se amplifice pe măsură ce se apropie alegerile anul viitor”, a declarat Mara Roman, în cadrul workshop-ului EPG dedicat impactului politicilor de decarbonificare.

Este vorba despre alegerile europarlamentare, care vor avea loc în iunie 2024. Care este însă motorul acestui val de dezinformare? ”Teama”, afirmă Mara Roman, ”teama de schimbare, teama de necunoscut, acestea îi mobilizează pe oameni”.

Putem să învingem însă aceste tendințe cu ajutorul cetățenilor europeni, spune ea. ”Încurajăm atât cetățenii, cât și organizațiile, comunitățile, să devină ambasadori ai Pactului climatic european”.

Un exemplu care confirmă viziunea Comisiei Europene privind ”Green Deal” este că emisiile s-au redus cu circa 31% față de 2019 – în vreme ce PIB-ul la nivelul Uniunii a crescut cu 67% în aceeași perioadă. ”Se confirmă că decarbonificarea și creșterea economică pot merge împreună”, spune Mara Roman.

Sursa foto: Shutterstock