”România e un lider, printre țările cu cel mai ambițios plan de decarbonizare, cu cea mai spectaculoasă creștere a ponderii regenerabilelor în mixul energetic”, a declarat Sebastian Burduja la conferința Govnet ”Romanian Renewable Energy Summit 2023”.

România poate fi prima țară care să aibă centrale eoliene în Marea Neagră, a afirmat ministrul Energiei. Oficialul spune promite că până în 2025 Guvernul o să stabilească prin HG aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor, cuantumul redevențelor, dar și modul în care statul va sprijini eolienele offshore - eventual prin contracte pentru diferență.

Legat de contractele pentru diferență, Burduja a insistat asupra necesității competiției, dând exemplul Portugaliei, unde procedura fiind extrem de competitivă, prețul este foarte jos, chiar la un nivel record, iar efortul statului este mic. El a precizat că licitațiile vor fi organizate până la finalul acestui anul sau la începutul anului viitor. ”Rezultatul va fi pozitiv doar dacă există o competiție”, a spus ministrul Energiei.

Oficialul a anunțat și elaborarea unui studiu prin care să fie definite zonele din Marea Neagră în care se pot construi aceste capacități eoliene. Studiul va dura cam un an de zile, iar din 2030 încolo o să vedem primele eoliene offshore în Marea Neagră, a spus el.

”Cred că toate premisele sunt favorabile dezvoltării energiei regenerabile în România”, a declarat Burduja. El a promis că în primăvara anului 2024 vom avea la zi planul integrat în domeniul energiei și schimbărilor climatice (PNIESC).

”A implicat un efort de coordonare cumplit de greu și a trebuit să tragem de guler alte instituții”, a spus Burduja. ”În România în general nu măsurăm nimic, nu știm foarte bine unde suntem și unde vrem să ajungem”

Ministrul a avertizat și că, cu cât crește ponderea regenerabilelor în mixul energetic, cu atât crește presiunea pe sistemul de transport și distribuție. România are însă 4 miliarde de lei pentru modernizarea sistemului de distribuție și 1 miliard pentru transport, a spus el.

De asemenea, Sebastian Burduja a insistat asupra importanței zonei de stocare. El a susținut proiectul Tarnița, dar a precizat și că planul este ca ”viitoarele ediții ale Casa Verde să-i premieze pe cei care au o componentă de stocare”.

Sursa foto: Pexels