Din păcate, ESG nu este – încă – suficient de sus pe agenda publică, afirmă Paweł Gieryński, Managing Partner Abris Capital. ”Mai mult, ESG este de obicei discutat la modul general decât din perspectivă științifică. A reduce agenda publică la o perspectivă limitată aduce întotdeauna cu sine riscul de a pierde credibilitate în ceea ce privește justificarea implementării unei schimbări necesare. Cu alte cuvinte, nu ne putem aștepta ca agenda publică să alinieze oamenii sau companiile la anumite standarde. Dar ne putem aștepta ca educația să facă asta.”

În ce companii ar putea investi Abris în viitor

Abris are în portofoliul din România 5 companii, toate în etapa de consolidare. Dar, spune Adrian Stănculescu, care conduce operațiunile din țara noastră, ambiția Abris este aceea de a transforma afaceri locale în campioni regionali, iar unele dintre companiile din România întrunesc deja parametrii necesari pentru a se extinde. De exemplu, GreenGroup, leader în economia circulară, care are deja câteva companii în Lituania și Slovacia.

Investițiile Abris în România, care acum sunt în jur de 300 de milioane de euro dintr-un capital total de investiții de 1,3 miliarde, vor continua și în viitorul apropiat, spune reprezentantul fondului de private equity în țara noastră. Direcția va rămâne aceea de a investi în afaceri care au potențialul atât de a-și consolida poziția pe piața din România dar și, pe cât posibil, de a se extinde în regiune.

De evitat: industriile care riscă o implicare disruptivă a statului

Care sunt criteriile și unde NU va investi Abris? Aici Paweł Gieryński vine cu explicații: ”Cu toate că interesele noastre se schimbă de obicei în corelație cu dinamica pieței, metodologia noastră de investiții rămâne aceeași”, afirmă el. Sunt 3 criterii pe care fondul le urmărește la industriile în care investește

1. Să fie industrii în creștere din perspectiva EU-11;

2. în același timp, creșterea lor pe termen lung să se ralieze la tendința seculară globală și astfel să atragă interesul cumpărătorilor internaționali;

3. să fie industrii unde Abris să aibă deja o expertiză demonstrată în a investi și a crea valoare.

”Astăzi, unii dintre cei mai atractivi piloni de investiție pentru noi sunt: domeniul medical, economia circulară, tehnologia B2B, logistica e-commerce și producția specializată. Ne vom îndepărta de industriile în care implicarea sau influența disruptivă a statului asupra peisajului concurențial este foarte probabilă”, detaliază Paweł Gieryński.

Riscurile anului 2024

Care sunt cele mai mari riscuri în 2024? În viziunea Managing Partner-ului fondului de investiții polonez, cel mai mare risc poate veni din evoluția pesimistă a climatului economic global sau din amplificarea preocupărilor legate de recesiune; acestea ar putea rezulta în punerea la adăpost și reducerea lichidităților economiilor emergente.

”Pe de altă parte, economia României o duce bine, de aceea una dintre cele mai mari provocări ale momentului este aceea de a comunica foarte clar acest aspect pozitiv puternic, în contrast cu riscul potențial de a investi aici comparativ cu celelalte țări din UE”, spune Paweł Gieryński. ”Cea mai mare provocare pe termen scurt în ceea ce privește investițiile în ESG este și va continua să fie întârzierea punerii la punct și implementării unui cadru de reglementare.”

Trăim într-un context suprareglementat. Cea mai comună reacție la suprareglementare este să renunți la propria inițiativă în favoarea a ceea ce este cerut de lege. Există o oarecare logică în această abordare. Dacă o inițiativă o ia în direcția greșită, costul de a face față acestei erori poate fi semnificativ mai mare. Trebuie să existe o motivație puternică pentru a te confrunta cu un asemenea risc. În cazul nostru, această motivație este justificată de rentabilitatea suplimentară dobândită.

Paweł Gieryński, Managing Partner Abris Capital Partners

Lipsa de structură, principalul obstacol

Ce poate stimula companiile românești să fie mai atente la zona de ESG – și ce obstacole întâmpină? Adrian Stănculescu susține că cel mai important aspect este acela de a schimba mindset-ul, ”de a le oferi oamenilor și companiilor un motiv de a crede. Cu metodologia noastră și cu rezultatele cuantificabile înregistrate până acum, arătăm atât companiilor din portofoliu și, sperăm, chiar întregului ecosistem de private equity în general, că ESG contează și că merită să investim în el.”

Evoluția în această zonă a fost extrem de susținută în ultimii 3-4 ani, afirmă el, deoarece nu doar echipele de management, ci și alți jucători, precum fondurile de private equity, băncile, clienții și furnizorii au început să solicite un anumit nivel de conformitate cu principiile ESG.

Cel mai important obstacol, spune Adrian Stănculescu, ”este lipsa de structură, faptul că a începe de la zero în această zonă de expertiză poate fi copleșitor pentru companii și pentru echipele lor de management la începutul procesului. «De unde să începem? Care este cel mai important lucru? Cum pot transforma toate ideile și principiile într-o strategie și planuri concrete? Chiar trebuie să facem toate astea din ziua 1?» Acestea sunt unele dintre cele mai comune întrebări pe care le-am auzit în decursul timpului.”

ESG, o investiție cu beneficii

ESG este o investiție în sine, recunoaște șeful operațiunilor din România ale Abris Capital Partners. Însă, dacă privim pe termen lung, ESG aduce foarte multe beneficii: continuitatea în apartenența la lanțuri valorice, accesul la finanțări mai puțin costisitoare, crearea unei imagini pozitive în mintea consumatorului, atragerea angajaților etc.

”Credința mea personală este că ESG nu e o opțiune, ci una dintre soluțiile pentru a construi reziliență într-un context plin de provocări. Sunt anumite principii și standarde la care orice companie cu un viitor ar trebui să adere”, spune Adrian Stănculescu. Abris are o echipă dedicată susținerii companiilor din portofoliu în dezvoltarea și implementarea planurilor ESG proprii, precum și în atingerea unei poziții de leadership nu doar în termeni de creștere de business, ci și de ESG.

ESG, instrument de rentabilitate suplimentară

De ce nu este mai multă competiție în regiune (practic, Abris e singurul investitor de private equity specializat în transformare ESG)? Paweł Gieryński afirmă că competiția e mai mult decât binevenită, dar ESG vine cu anumite condiționări care încă nu sunt clare pentru mulți jucători de pe piață.

”Pentru a clarifica, noi nu am ales să ne concentrăm pe transformarea ESG pentru că am considerat că aceasta ar putea fi răspunsul la schimbarea anticipată a cadrului de reglementare, ci pentru că ESG este un instrument extrem de sigur în a livra rentabilitate suplimentară către investitorii noștri”, mai precizează Paweł Gieryński.

Sursa foto: Shutterstock