Proiectul fotovoltaic Al Dhafra, aflat la circa 35 de kilometri de Abu Dhabi, are în jur de 4 milioane de panouri solare bifaciale și va furniza energie pentru 200.000 de locuințe. Cu o putere instalată de 2 GW, parcul fotovoltaic din Emirate se compară cu centrala nucleară de la Cernavodă și este peste Porțile de Fier I și II la un loc.

TAQA, holdingul de energie al guvernului din Abu Dhabi, deține 40% din proiect. Alte 20% sunt la Masdar, inițial o subsidiară a Mubadala - fondul suveran al EAU, dar unde acum TAQA este acționarul majoritar. Mai simplu spus, proiectul Al Dhafra are ca acționar majoritar Emiratele și este un PPA (power-purchasing agreement) încheiat cu EWEC, compania de apă și electricitate din această țară.

Dincolo de dimensiunile proiectului fotovoltaic, el este relevant însă și pentru România, deoarece anul acesta Hidroelectrica a semnat un acord de tip joint venture cu Masdar. Scopul este producţia de energie regenerabilă - nu e clar dacă acordul era legat de proiectul, momentan oprit, al parcului solar de 1,5 GW la Dăbuleni-Sadova.

De asemenea, TAQA este interesată de dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport al energiei în România. Chiar în noiembrie, compania din Emirate a semnat un memorandum cu Transelectrica privind un proiect de acest tip – un cablu subteran de înaltă tensiune transfrontalier.

Sursa foto: Masdar