”Trăim într-un oraș energofag, la fel ca multe alte aglomerări urbane din România, pentru că așa au fost proiectate”, a declarat Rareș Hopincă, într-un workshop al proiectului „Eficiență Energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente” desfășurat de ACUE.

Trebuie să ne adaptăm, spune oficialul, mai ales că în curând nu vom putea implementa soluții fără a porni de la principiul eficienței energetice, deoarece nu vor putea fi finanțate.

”Ne place să vorbim foarte mult despre «smart». Avem case, clădiri inteligente, ar trebui să ne ducem spre a avea și consumatori inteligenți, poate și decidenți inteligenți”, a afirmat prefectul Capitalei. Nu putem implementa tehnologie smart fără să fie înțeleasă de beneficiar și fără a educa și decidentul, spune el.

În ce privește Bucureștiul, încercarea de a-l face mai eficient energetic a început de mult timp – cu anveloparea clădirilor. Dar, spune prefectul Capitalei, acest proiect poate că ar trebui regândit. El susține că astfel de acțiuni se desfășoară cu 2 viteze: sunt administrații mai performante, care reușesc să absoarbă fondurile, iar altele care nu au reușit – iar tragedia e că acestea sunt acolo unde se află cele mai multe clădiri de locuințe.

Este nevoie să găsim soluții mai ales pentru blocuri, soluții care să fie inovative în privința costurilor, a afirmat oficialul. ”Dacă mergem cu aceleași planuri de investiții și standarde de cost, vom avea probleme cu finanțarea”, a conchis Rareș Hopincă. Ca urmare, avem nevoie de ”soluții inovative, la un cost rezonabil și sustenabile pe termen lung”.

Sursa foto: Unsplash