Vechiul record pentru randamentul modulelor solare organice era de 13,1%. Însă cercetătorii universității din Nürnberg au anunțat că au ajuns la 14,46%, un procent impresionant, care face fotovoltaicele organice (OPV) să se apropie de cele din silicon.

Celulele solare organice sau polimerice sunt realizate din materiale sustenabile, bazate pe carbon, în loc de deja clasicul silicon. De asemenea, spre deosebire de modulele solare produse din silicon sau perovskite, cele organice au o structură flexibilă și rezistentă la intemperii și pot fi adaptate la aproape orice suprafață.

Un alt avantaj este că tehnologia OPV permite crearea de module semitransparente, fără culoare, astfel încât nu afectează designul clădirilor și permit utilizarea luminii naturale. Sunt și extrem de ușoare, deci nu apar problemele de instalare de la panourile fotovoltaice clasice.

Principala slăbiciune a tehnologiei OPV este randamentul: dacă siliconul ajunge la 20% (chiar 23%, în cazil celor mai bune panouri de pe piață), iar perovskite-ul a început să se apropie chiar de 30%, panourile solare organice sunt mult în urmă. Pe de altă parte, siliconul este rigid, greu și dificil de reciclat, în vreme ce OPV-urile sunt mult mai ușor de introdus în economie circulară și au și un proces de fabricație mai puțin poluant.

Celulele solare organice obținute de cercetătorii din Nürnberg ar putea intra în producție în viitorul apropiat, în condițiile în care randamentul lor începe să se apropie simțitor de cel al siliconului.

Sursa foto: Unsplash