”Krafla Magma Testbed” se numește proiectul demarat în Islanda care, în 2026, va fora până în camera magmatică a vulcanului activ Krafla pentru a produce energie geotermală. Specialiștii spun că tehnologia este sigură și nu poate declanșa erupții.

Potrivit ZME Science, energia geotermală asigură deja căldură pentru 90% din locuințele din Islanda și acoperă 70% din necesarul de electricitate al țării. Proiectul Krafla ar însemna însă acoperirea completă a nevoilor energetice ale țării, dintr-o sursă regenerabilă fără limite.

În camera magmatică, temperaturile ajung la 1.300 de grade Celsius, astfel că apa de aici nici măcar nu mai este sub formă de abur, ca în centralele geotermale obișnuite, ci este apă ”supercritică” – nu e nici lichid, nici solid, nici gaz. Ca urmare, randamentul este înzecit, la propriu: se estimează că o singură centrală pe magmă poate produce de 10 ori sau chiar multă energie ca o centrală geotermală obișnuită.

Marea provocare este acea de a găsi materiale care pot rezista la astfel de condiții extreme de temperatură și presiune. Chiar și forajul ar fi dificil, deoarece forezele se vor topi la contactul cu magma. Totuși, dat fiind potențialul economic uriaș, islandezii speră ca în 2026 să realizeze primul foraj.

Sursa foto: Pexe