Potrivit datelor Eurostat, piaţa europeană a echipamentelor electrice şi electronice a crescut cu 85% în ultimii 8 ani, ceea ce a dus implicit la creşterea cantităţii de deşeuri tip DEEE. În România, doar la nivelul anului 2021, ultimul pentru care există date, au intrat pe piaţă 13,8 kg de echipamente electrice şi electronice pe cap de locuitor, media europeană fiind de 23,7 kg/cap de locuitor. În medie, un european deţine 74 de dispozitive electronice dintre care cel puţin 13 sunt nefolosite (dintre care 4 sunt stricate şi 9 sunt în stare de funcţionare), potrivit WEEE Forum, se menţionează în comunicat.

Creşterea consumului tot mai mare de echipamente electrice şi tehnologie, adânceşte o veche problemă care ne pune deja în pericol sănătatea şi afectează mediul înconjurător: cea a deşeurilor electrice, depozitare a unor materii prime secundare, unele dintre ele chiar critice, dar şi a unor substanţe şi gaze periculoase.

Roxana Puia, marketing manager al Asociaţiei Environ

Sursa citată semnalează că, deşi este lider mondial în privinţa cantităţii de deşeuri electrice colectate şi reciclate, Europa nu reuşeşte să îndeplinească încă ţinta impusă de Directiva 2012/19/UE, adică minimum 65% din cantitatea de echipamente pusă pe piaţă în cei 3 ani anteriori. Mai precis, rata medie raportată la nivel european pentru anul 2021 este de 46,2%, în vreme ce în România rata de colectare pentru a fost de 31,7%.

Potrivit legislaţiei în vigoare, cele 3.952 de companii înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului care pun pe piaţă echipamente electrice şi electronice importate sau produse sub marcă proprie au obligaţia de a gestiona deşeurile rezultate din produsele comercializate la finalul ciclului de viaţă. Acest lucru se realizează prin intermediul organizaţiilor colective de transfer responsabilitate, rata minimă de colectare DEEE fiind de 65% din echipamentele puse pe piaţă.

Cu cele aproape 3,5 milioane de bucăţi DEEE colectate, Asociaţia Environ a înregistrat o rată de colectare de 65,54%. Pe categorii, cele mai multe deşeuri colectate de Environ au fost echipamentele de mici dimensiuni (peste 2 milioane de bucăţi), echipamentele de mari dimensiuni (aproape 690.000 bucăţi), echipamente IT&C (peste 470.000 bucăţi), echipamente transfer termic (frigidere, aparate aer condiţionat şi altele - aproape 100.000 bucăţi) şi televizoare cu tehnologii CRT, LCD şi LED (64.000 bucăţi). Din punct de vedere al surselor de generare, preponderent este canalul de colectare din retail, iar ca geografie cele mai performante au fost regiunile Bucureşti - Ilfov, urmate de judeţele Olt şi Cluj.

"În anul 2024 ne propunem să realizăm obiectivele asumate în numele clienţilor noştri, ceea ce se traduce prin colectarea a 37.646,34 tone DEEE, precum şi încheierea de parteneriate strategice pentru dezvoltarea punctelor de colectare, primul pas în acest sens fiind implementarea a 12 recycling hub-uri în clădirile de birouri din nordul Capitalei", a mai spus Roxana Puia.

Reprezentanţii Asociaţiei Environ atrag atenţia că, "oricât de măreţ este progresul tehnologic şi avansul inteligenţei artificiale", aparatele electrice, de la cele de mari dimensiuni la cele "invizibile", nu se reciclează singure.

Asociaţia Environ, care reprezintă obligaţiile a circa 1.100 de producători care pun pe piaţă echipamente electrice şi electronice importate sau produse sub marcă proprie, respectiv 27% din totalul companiilor înregistrate la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului, este unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul managementului deşeurilor de echipamente electrice şi electronice. În cei peste 16 ani de activitate a reuşit să gestioneze peste 225.000 tone deşeuri de echipamente electrice şi electronice şi să organizeze peste 4.000 de puncte de colectare.

Sursa foto: Shutterstock