Cresterea economica “chinezeasca” din trimestrul trei al acestui an, de aproape 9% este bazata tot pe consum, chiar pe accelerarea acestuia, sustine presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru. Acesta vine, insa, la pachet cu scaderea masiva a investitiilor, deteriorarea contului curent, reinflamarea inflatiei si un derapaj evident in cazul deficitului bugetar.

“Stim cu totii faptul ca consumul a generat cea mai mare parte a cresterii economice in primele sase luni ale anului, respective 80%, iar investitiile au evoluat foarte slab. Anticipez ca in trimestrul trei investitiile nu au evoluat altfel, deci este posibila o crestere a consumului de peste 10%. Aceasta evolutie ar trebui sa ne puna pe ganduri, iar la nivelul decidentilor ar trebui sa creeaze preocupari”, a explicat Ionut Dumitru la conferinta anuala a AAFBR.

Prin comparatie, in perioada 2015 – T2 2017, in majoritatea tarilor europene consumul a crescut in linie cu oferta interna, insa Romania iese din decor foarte mult, cu o crestere a consumului mult peste oferta interna.

Potrivit lui Dumitru, avansul consumului a venit din cresterea veniturilor si reducerea agresiva de TVA. Insa, in ultimele doua luni, se remarca o deteriorare a sentimentului consumatorilor pe fondul discutiilor cu privire la mutarea contributiilor si evolutia salariilor nete ale angajatilor. “Nu i-a oprit sa consume in continuare, de aceea consumul probabil a fost mai mare in T3”, a punctat presedintele Consiliului Fiscal.

Pe piata fortei de munca, se acumuleaza tensiuni, ceea ce pune presiune pentru cresterea salariului, iar acest aspect se vede in indicatorii economici, inclusiv in inflatie.

Investitiile, taiate din nou la rectificare

In privinta investitiilor, acestea sunt reduse, din nou, de Guvern, la a doua rectificare bugetara, cu 2 miliarde de lei, dupa ce au mai fost taiate cu 10 miliarde de lei la prima rectificare, astfel ca se vor situa la minimul ultimilor 12 – 15 ani. Dumitru a atras atentia, insa, asupra faptului ca in zona contructiilor rezidentiale asistam la un boom, cu cresteri de investitii de 60%-70%.

Totodata, presedintele Consiliului Fiscal a punctat si deficitul comercial, care se adanceste cu un miliard de euro pe luna, in special pe seama consumului, dar si finantarea acestuia care “nu este chiar una sanatoasa”, avand in vedere nivelul redus al investitiilor straine directe si slaba absorbtie a fondurilor europene.

Inflatia va depasi 4% in prima parte a anului viitor, zona in care, in opinia lui Dumitru, decidentii ar trebui sa fie foarte vigilenti, avand in vedere ca “o reaparitie a fenomenului inflationist ar fi foarte periculoasa”, in conditiile in care economia si societatea s-au obisnuit cu o inflatie mica.

Presedintele Consiliului Fiscal a facut referire si la executia bugetara, care arata o evolutie slaba a veniturilor si depasiri majore la cheltuielile sociale, in special la cheltuielile de personal.

“Derapajul este absolut evident la nivelul deficitului bugetar. Daca ne uitam pe proiectia Comisiei Europene pentru 2018-2019, chiar si in 2017, la 3% din PIB, am avea deficitul cel mai mare din Europa, alaturi de Spania. In 2018-2019, conform proiectiei Comisiei Europene, vom avea de departe cel mai mare deficit din Europa. Nicio alta tara nu va mai fi la peste 3%. Noi vom avea, conform proiectiei actualizate a Comisiei Europene, 3,9%, respectiv 4,1% din PIB. Este o iesire in decor pe care pietele financiare probabil ca nu o vor ignora. 3% ar trebui sa fie deficitul maxim pe care ar trebui sa-l facem de-a lungul ciclului economic. Adica in cele mai proaste momente ale ciclului economic. Noi il facem in cele mai bune momente ale ciclului. Imaginati-va ce ar insemna anul acesta, cu o crestere economica de peste 7% si cu deficit de 3%. Este mult prea mult, un deficit mult prea mare", a mai avertizat Ionut Dumitru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri