“Ce vad in executia bugetara este o nerealizare masiva a veniturilor si o depasire majora a cheltuielilor pe zona de cheltuieli sociale, de personal si cu asistenta sociala. In acelasi timp, aceste lucruri s-au mai atenuat din nerealizarea masiva a cheltuielilor de investitii”, a explicat Dumitru.

El sustine ca imaginea bugetului de pana acum arata o evolutie dezamagitoare, si mai ales inexplicabila, a colectarii veniturilor.

Potrivit acestuia, in primele sase luni din an, atat veniturile cat si cheltuielile sunt sub asteptari. Pe partea de venituri bugetare se remarca o “sub-performanta evidenta” la principalele impozite indirecte, in special la TVA, unde incasarile au scazut cu 4,3%, desi era bugetata o crestere de 4,8%.

“Cand ai incasari din TVA mai mici in termeni nominali fata de anul trecut, chiar daca a scazut cota de la 20% la 19%, si in conditiile in care vanzarile cu amanuntul cresc cu peste 10%, este de neexplicat faptul ca incasarile din TVA scad cu peste 4%”, a subliniat Dumitru.