Află direct noutățile de la experții EY!

A patra revolutie industriala schimba viitorul joburilor si introduce o noua forma de munca, tot mai accesata de companii in ultimii ani: gig economy. Concret, asta inseamna ca oamenii sunt angajati pentru proiecte pe termen scurt si ca pot munci de oriunde, oricand.

"Economia gig este despre flexibilitatea angajatilor si a angajatorilor, iar in ultimii ani s-a accentuat acest tip de abordare flexibila in piata muncii", a declarat Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania si Moldova, cu ocazia lansarii platformei GigNow in Romania.

Firmele se adapteaza la schimbarile din piata, iar pentru asta au nevoie de competente de nisa pentru proiectele lor, competente care nu sunt dispinobile in cadrul organizatiilor.

Potrivit unui studiu EY, se poate vorbi deja de un fenomen de incetinire a angajarilor full time, de la o crestere de 3,9% in perioada 2003-2008, la 2,7% in intervalul 2009-2015.

Citeste si:
A început cea de-a V-a ediție a EY Entrepreneur of The Year
A început cea de-a V-a ediție...
Citeste si:
Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
Care sunt primele simptome...

"Doua firme din cinci intentioneaza ca pana in 2020 sa angajeze mai multi contractori. In cazul firmelor cu peste 100.000 de angajati, intentia este ca pana in 2020 sa creasca numarul contractorilor cu 30%. In acest context, remuneratia va fi legata de proiect si nu mai vorbim de salarii", a precizat Bogdan Ion.

Vechimea nu va mai fi un criteriu de selectie la angajare

Nu doar tehnologia produce schimbari majore la locul de munca, dar si generatiile Y si Z care vin cu cerinte si asteptari diferite de cele ale parintilor lor.

"Asistam la o schimbare a mentalitatii angajatilor, o schimbare a asteptarilor si modului de viata. Cei care intra acum in campul muncii vor o flexibilitate mai mare, mai multe proiecte disponibile, mai multe tipuri de experiente", a mai spus Bogdan Ion.

Potrivit studiilor, studentii de astazi vor avea intre 10 si 14 joburi pana la 38 de ani. "Suntem martorii unor schimbari fundamentale ale companiilor din perspectiva organizationala. Organizatiile vor deveni o comunitate flexibila de angajati si contractori, si vor recruta in raport cu competentele necesare pentru proiectele aflate in derulare la un moment dat", a adaugat acesta.

Citeste si:
Gi Group Romania are un nou Country Manager
Gi Group Romania are un nou...

In contextul gig economy, vechimea in munca nu va mai fi un element esential in procesul de recrutare, astfel ca accentul se vor pune pe competente.

"Un efect pozitiv al gig economy este ca firmelor vor intra in competitie pentru a oferi angajatilor oportunitati de invatare si dezvoltare", a explicat Bogdan Ion.

Din nevoia de flexibilitate si adaptare la noile forme de munca, EY a lansat in Romania platforma de angajare GigNow. Platforma se adreseaza freelancerilor si specialistilor in resurse umane, carora le ofera oportunitatea de a colabora in cadrul unor proiecte globale ale EY sau ale clientilor sai. GigNow asigura accesul specialistilor independenti la o gama diversa de proiecte din zonele de consultanta de business, asistenta in tranzactii, asigurari si asistenta fiscala, precum si din zona de IT si tehnologie legata de zona de business.

In domeniul nostru, al serviciilor profesionale, deja lantul valoric al capitalului uman s-a schimbat intr-o structura hibrida care include o interactiune constanta intre angajatii full-time, angajatii din locatii de tip near-shore sau off-shore, contractori externi si procese de tehnologie. La nivel general, companiile tind sa devina o comunitate flexibila de angajati permanenti si contractori implicati temporar in proiecte. Companiile vor angaja persoana care detine competentele necesare la acel moment pentru acel proiect

Citeste si:
Cum ne poate influenta cariera abilitatea de a vorbi in public
Abilitatea de a vorbi in...

Bogdan Ion, Country Managing Partner EY Romania si Moldova

Platforma GigNow este deschisa tututor celor interesati sa lucreze in proiectele dezvoltate de EY sau de clientii sai, fie in tara in care se deruleaza proiectul, fie de la distanta, avand posibilitatea sa contracteze un proiect punctual, sa acopere o competenta specifica sau sa se alature companiei intr-o perioada de crestere sezoniera a volumului de munca. Durata proiectelor poate varia de la 3 la 12 luni, existand si posibilitatea angajarii specialistului independent si pentru o perioada mai indelungata.

Pentru a avea acces la proiectele din platforma GigNow, candidatii trebuie sa se inregistreze si sa-si depuna aplicatia pentru proiectele deschise. Avantajul pe care il aduce platforma este ca ofera candidatilor atat optiunea de a-si alege singuri contractele pentru care vor sa aplice, cat si posibilitatea de a lucra cu o echipa dedicata de recrutare in identificarea proiectelor potrivite.

GigNow aduce flexibilitatea si autonomia de care au nevoie oamenii de azi. Dupa criza economica din 2008, cand o parte din angajati si-au pierdut locurile de munca, cei mai multi ramasi activi au devenit freelanceri. Intre timp, tehnologia, mobilitatea fortei de munca si schimbarea generationala au accentuat fenomenul

Andreea Mihnea, HR Director EY Romania si Moldova si South East Europe Talent Leader

"In EY, ne este deja clar ca atunci cand apare nevoia de a gestiona un flux de lucru nu ne gandim automat doar la a angaja, ci avem in vedere un mix de optiuni care includ: angajati part-time, full-time, centre de excelenta, roboti, contractori. Platforma GigNow lansata de noi faciliteaza atat transparenta, cat si agilitatea in interactiunea dintre firma si contractori si isi propune sa raspunda nevoii de flexibilitate tot mai puternica in piata muncii. Companiile care sunt inca rezervate in a utiliza si alte forme de colaborare trebuie sa ia in calcul ca relatia de tip furnizor-client poate co-exista alaturi de cea de angajat-manager, uneori cu beneficii majore la nivel de productivitate", a mai precizat Andreea Mihnea.

Platforma GigNow asigura acces global si pentru freelancerii romani la proiecte de top, EY alaturandu-se prin aceasta initiativa organizatiilor care sustin si promoveaza flexibilitatea muncii. In acelasi timp, prin acest demers EY isi propune sa identifice resurse de talent pe care sa le conecteze la oportunitatile oferite de proiectele din platforma.

Gig economy, colac de salvare pentru industriile afectate de deficitul de talente

In ciuda faptului ca digitalizarea deschide noi oportunitati pentru angajatori, acestora le este din ce in ce mai greu sa atraga si sa retina talentele. Gig economy, ecosistemul care atrage tinerii din ce in ce mai putin dornici sa intre intr-o relatie pe termen lung cu un angajator, poate fi o solutie pentru companiile care se confrunta cu lipsa specialistilor.

Potrivit unui studiu EY, publicat la inceputul anului 2019, privind perspectivele de crestere economica in Europa, deficitul de forta munca calificata afecteaza capacitatea companiilor de a evolua.

Transformarea digitala produsa de Industria 4.0 inseamna ca piata muncii se afla in mijlocul unei schimbari fundamentale, fara precedent in ultimii ani. Lipsa de competente pentru locurile de munca digitale este un impediment major in calea succesului lor. Cererea pentru aceste abilitati nu va face decat sa creasca in continuare, ceea ce inseamna ca dificultatea recrutarii se va adanci inainte ca piata muncii sa se adapteze.

"Romania pare sa se confrunte cu una din cele mai dificile ecuatii in acest context; de la an la an, Romania urca in topul tarilor cu cea mai mare discrepanta intre nevoia de personal si capacitatea de a umple pozitiile vacante. Productivitatea, pe de alta parte, este inca undeva la jumatatea mediei din Uniunea Europeana, sistemul educational pare din ce in ce mai decalat de nevoile angajatorilor, in ciuda tuturor eforturilor disparate facute de institutiile de invatamant si de mediul de afaceri", a declarat Andreea Mihnea.

O strategie inteligenta de resurse umane si un angajament de a investi in procesul de recrutare, in formarea si dezvoltare a personalului cheie sunt fundamentale pentru a ajuta companiile sa depaseasca lipsa de competente. Acest lucru poate contribui la profitabilitatea si performanta afacerii, asigurand pregatirea pentru un viitor digital.

Sursa foto: Shutterstock.com