Pana in 2030, costul mediu al culturilor-cheie va creste cu un procent cuprins intre 120 si 180 la suta, estimeaza Oxfam. Jumatate din aceasta crestere va fi reprezentata de modificarile climatice, apreciaza aceasta organizatie de caritate in raportul sau, "Growing a Better Future". Acesta cere liderilor lumii sa amelioreze reglementarea pietelor alimentare si sa investeasca intr-un fond pentru incalzirea globala.

"Sistemul alimentar trebuie sa fie revizuit, daca dorim sa gasim o solutie la presiunea provocarilor ridicate de modificarile climatice, cresterea vertiginoasa a preturilor si potentialul redus al terenurilor, apei si energiei", a declarat Barbara Stocking, directorul executiv al Oxfam.

Organizatia prezinta, in raport, patru "zone de insecuritate alimentara", care fac, deja, eforturi pentru hranirea cetatenilor sai. In Guatemala, 865.000 de persoane risca insecuritatea alimentara, din cauza lipsei investitiilor statului in ferme mici, in India, oamenii cheltuiesc de doua ori mai mult pentru hrana decat cheltuiesc britanicii, iar in Azerbaidjan, anul trecut, productia de grau a scazut cu 33 la suta din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. De asemenea, in estul Africii, opt milioane de persoane se confrunta cu lipsa hranei, din cauza secetei, femeile si copiii suferind cel mai mult.

"Ne indreptam spre o criza care poate fi evitata", a subliniat Stocking. "Una din sapte persoane sufera de foame, zilnic, in pofida faptului ca lumea este capabila sa hraneasca pe fiecare", a adaugat ea.