Anul trecut, 4295 de firme de transport si-au incetat activitatea, reprezentand circa 15% din cele 26.406 de firme care opereaza in acest sector.

Firmele care s-au inchis in 2013 au avut o medie de 12 ani de activitate, o cifra de afaceri cumulata de 1,25 miliarde de lei si datorii de 2,5 miliarde lei, conform situatiilor financiare publicate de Ministerul Finantelor. Volumul si calibrul companiilor care si-au incetat activitatea pe parcursul anului 2013 este relativ egal cu cel al companiilor infiintate in sector in 2011 si 2012 la un loc. Lichiditatea precara si-a lasat amprenta asupra evolutiei companiilor pe parcursul anului 2013.

„Desi Guvernul a luat masuri concrete pentru mentinerea preturilor si a competitivitatii la nivel regional, in ceea ce priveste transportul rutier de marfuri, ramane de vazut si ce impact va avea majorarea accizei pe carburanti asupra rezultatelelor financiare pe 2014 ale firmelor din sector. Chiar daca vor recupera 4 centi din cei 7, situatia lor financiara deja precara, propagata din trecut, ar putea avea efecte asupra profitabilitatii si stabilitatii pe termen lung.”, a declarat Constantin Coman, country manager, Coface Romania.

Pentru anul 2013, Coface a analizat individual, din punctul de vedere al clasei de risc si al comportamentului de plata un esantion de 2.752 de companii din sector, existente in propriul portofoliu, care genereaza aproximativ 61% din totalul cifrei de afaceri inregistrate la nivelul intregului sector. S-a constatat ca 71% dintre companiile analizate prezinta un risc de insolventa peste medie, 1/3 din acestea inregistrand un risc ridicat.

Din punctul de vedere al regimului de plata, aproximativ 55% dintre companii efectueaza platile foarte lent, sau nu respecta conditiile contractuale si doar 20% efectueaza platile fara intarzieri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri