Porsche a profitat sambata de o crestere a cotatiei actiunilor Volkswagen, ca sa lanseze oferta obligatorie de preluare a restului de pachet de actiuni la un pret pe care este putin probabil ca actionarii sa il accepte, relateaza Reuters.

Porsche, care controleaza 27,3% din drepturile de vot la Volkswagen si are optiunea de a cumpara inca 3,7%, a anuntat ca intentioneaza sa isi majoreze in curand participatia la 31%. O astfel de miscare impune o oferta obligatorie de preluare, in conformitate cu legislatia germana.

"Reprezentantii Porsche sunt siguri ca o legatura mai stransa cu Volkswagen, prin majorarea participatiei la peste 30% din pachetul de actiuni obisnuite ale Volkswagen, ii va avantaja pe ambii parteneri, fara sa dilueze sau sa dauneze identitatii Porsche", se spune intr-un comunicat.

Producatorul de automobile sport spera ca poate depasi ieftin plafonul de 30% si ca nu va fi obligat sa mai lanseze o alta oferta de preluare. Porsche a oferit investitorilor suma minima ceruta, care reflecta o evaluare a actiunilor Volkswagen cu o reducere masiva de 14% fata de cotatia atinsa de acestea la inchiderea sedintei bursiere de vineri.

"Nu vrem sa fim majoritari", a spus un purtator de cuvant al companiei Porsche, citat de Reuters.

Analistii de pe piata se asteapta ca oferta pentru actiunile obisnuite sa fie de 100,92 euro/actiune, in timp ce pentru actiunile preferentiale nu a fost precizata nicio suma. Suma exacta va fi fixata de autoritatea germana pentru valori mobiliare BaFin.

Anuntul survine dupa luni intregi de speculatii potrivit carora oferta ar fi fost iminenta, care au generat cresterea cu peste o treime a cotatiei actiunilor Volkswagen, deoarece majoritatea investitorilor au crezut ca presedintele Volkswagen vrea sa isi consolideze controlul asupra celui de al patrulea producator de automobile din lume. Presedintele Volkswagen, Ferdinand Piech este si actionar la Porsche.

Al doilea mare actionar de la Volkswagen, landul german Saxonia de Jos, a spus ca va ramane actionar al companiei.

Reprezentantii companiei Volkswagen au salutat intentia Porsche privitoare la majorarea participatiei, deoarece o astfel de miscare accentueaza siguranta cooperarii celor doua companii, dar au refuzat sa comenteze asupra ofertei pana cand aceasta nu va fi fost prezentata oficial.

Decizia Porsche de a depasi plafonul de 30% survine dupa o recomandare data la 13 februarie de un consilier de la Curtea Suprema a Europei, potrivit caruia judecatorii acestei instante vor cere Germaniei fie sa abroge, fie sa schimbe Legea Volkswagen. Legea Volkswagen limiteaza drepturile de vot ale investitorilor individuali la 20%.

"Ne asteptam ca legea sa fie abrogata", a spus un purtator de cuvant al Porsche.

Producatorul de masini sport considera ca o legatura mai stransa intre cele doua companii le va ajuta pe ambele sa se adapteze presiunilor impuse de cresterea competitiei, mai ales din partea unor tari ca India, China, Malaezia sau Rusia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri