Constructorii auto Renault, Nissan si Daimler au incheiat un parteneriat pentru a dezvolta impreuna o noua generatie de masini mici, motoare si masini comerciale de tonaj mic, potrivit Wall Street Journal.
Ca parte a intelegerii, Renault si Nissan vor cumpara 3,1% actiuni la Daimler, in timp ce Mercedes va cumpara aceeasi participatie la fiecare marca, Renault si Nissan.

Constructorii auto vor colabora pentru noua generatie Daimler Smart si Renault Twingo, incluzand si modelele electrice, dar si extinderea gamei Smart si Twingo.

"Abilitatile noastre se completeaza reciproc foarte bine. Vrem sa ne intarim cunostiintele in fabricarea de masini mici si de clasa compacta, pe termen lung", a spus directorul executiv al Daimler, Dieter Zetsche.

Producatorul auto german este sub presiune acerba pentru stimularea prezentei sale in segmentul masinilor mici pe fondul unei tendinte in randul consumatorilor catre autoturismele mici si cu un consum redus de combustibil.

Renault si Nissan se asteapta la un profit de 400 de milioane euro anual, circa doua miliarde de euro peste 5 ani ca rezultat al parteneriatului cu Daimler, considera Carlos Ghosn, directorul executiv al grupului.

„Motivul detinerii de actiuni este incurajarea colaborarii, nu doar pentru un proiect“, a spus Ghosn.

Potrivit lui Ghosn, „parteneriatul cu Daimler nu va ajunge foarte departe, un schimb mai mare de actiuni ar complica orice efort de ambele parti ca marcile sa mai incheie acorduri similare si cu alti constructori auto“.

Toate 3 companiile sunt libere sa cumpere actiuni la alte marci auto, insa daca alte companii vor sa detina actiuni la Renault si Nissan este nevoie de acordul Daimler si invers.

In prezent, fiecare companie va asambla masini in propria fabrica, insa in viitor vor putea fi produse in aceeasi uzina.

Mercedes-Benz va furniza motoare cu 4 si 6 cilindri, pe care Nissan le poate folosi la nivel global pentru autoturismele premium vandute sub brand Infiniti.

Potrivit lui Ghosn discutiile pentru cooperare au inceput in a doua jumatate a anului trecut.

Constructorul japonez Nissan este detinut in proportie de 44,3% de grupul francez Renault, in timp ce Nissan detine 15% la Renault.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri