Calificarile profesionale nu sunt inca foarte populare in randul romanilor, precum MBA-urile, de exemplu, insa dau greutate CV-urilor, de la angajare, la negocierea salariilor si pana la promovare. Costurile, suportate in general de companii in tara noastra, depasesc de cele mai multe ori bugetele romanilor, insa specialistii in domeniu sustin ca acestea reprezinta o investitie in educatia personala care merita facuta.
Compania britanica ExP Group, intrata pe piata din Romania in anul 2009, ofera cursuri pentru obtinerea de calificari profesonale, programe executive si programe personalizate pentru companii.

Obtinerea unor calificari profesionale presupune sustinerea a pana la 14 examene, iar costurile acestora urca in jurul a 17.000-18.000 de euro.

“Calificarile profesionale iti garanteaza un job si, pe langa faptul ca te ajuta sa iti gasesti un loc de munca, te ajuta si in negocierea unui salariu bun. Daca iti cauti job intr-o multinationala, acestea stiu exact care sunt calitatile unei persoane care a urmat astfel de cursuri si apreciaza acest lucru”, spune Matilda Crossman (foto), managing director pentru Romania si Europa Centrala si de Est in cadrul companiei de training ExP Group.

Matilda Crossman recunoaste ca deocamdata in Romania spre astfel de programe de pregatire a angajatilor se indreapta doar companiile multinationale, insa face mentiunea ca orice angajator sau persoana fizica care isi poate permite aceste costuri poate sa urmeze astfel de programe.

Suma poate fi platita pe o perioada de pana la 10 ani.

“Doar companiile multinationale, care au cultura de afara, apeleaza la astfel de programe. La noi, companiile mici au mentalitatea ca pot face profit pe termen scurt si nu isi vor trimite niciodata oamenii la pregatire. Oricine poate sa urmeze programele noastre, nu trebuie sa lucreze neaparat intr-o companie. Desi par scumpe, aceste programe sunt oricum mai ieftine decat MBA-urile, iar examenele pot fi sustinute oricand, pe o perioada de pana la 10 ani, banii fiind achitati la momentul sustinerii fiecarui examen”, a spus Crossman.

ExP Group ofera calificari profesionale in domenii precum contabilitate si audit (Association of Chartered Certified Accountants), strategie de business (Chartered Institute of Management Accountants) si achizitii (Chartered Institute of Purchasing & Supply).
Cursurile si examenele se sustin in Romania.

De ce sunt atat de scumpe programele

“Costurile sunt asa de ridicate in primul rand deoarece cursurile si examenele sunt sustinute in general de profesori britanici, carora noi trebuie sa le asiguram sederea in Romania. Nu am putut gasi oamenii potriviti in Romania, deoarece corpul academic de aici nu dispune de experienta muncii intr-o corporatie, ceea ce este esential pentru a preda la noi. Alte costuri vin din materialele de studiu si din cheltuielile cu asigurarea locatiei desfasurarii cursurilor si examenelor”, a explicat Crossman.

Cu toate acestea, ea a adaugat ca exista si preturi care pot fi negociate.

Ce companii din Romania investesc in calificarea angajatilor si cat

Matilda Crossman spune ca in topul companiilor care investesc in angajati prin punerea la dispozitie a programelor de calificare sunt cele cu activitate in domeniile petrolier, telecom, farmaceutic si tutun.

Acestea investesc anual in medie intre 20.000-30.000 de euro in programele de pregatire si calificare a angajatilor, suma urcand pana la 100.000 de euro in cazul unora dintre companii.

“Sumele alocate acestor activitati chiar au crescut in timpul crizei. Se pune accent in principal pe angajatii din departamentele financiar, achizitii, vanzari si marketing, oameni importanti in deciziile luate de companii in contextul economic actual”, a spus Matilda Crossman.

Astfel, companiile pregatesc oamenii inca de la angajarea lor si investesc in medie anual 5.000 de euro pe angajat pentru programele de calificari si in jur de 2.000-3.000 de euro pentru cursurile personalizate.

“Sunt sume importante, insa in urma absolvirii cursurilor, angajatii aplica in companii tot ceea ce invata si sunt de cele mai multe ori promovati. Un salariu al unui absolvent de calificare profesionala, care a terminat de exemplu un ACCA, ajunge sa aiba un salariu chiar mai mare decat daca ar lucra in Anglia pe acelasi post”, a explicat Crossman.

ExP Group are in Romania aproximativ 200 de clienti companii, iar de la intrarea pe piata a pregatit peste 1.500 de persoane.

Compania, cu 10 angajati la nivel local, a rulat anul trecut un milion de euro, iar pentru acest an estimeaza o crestere cu 10% a cifrei de afaceri. Tot in 2012, compania estimeaza ca va trece pe profit, la patru ani de la intrarea pe piata romaneasca.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri