Romania se afla intr-o criza majora de ingineri, multe dintre locurile de munca disponibile pe piata ramanand neacoperite, din lipsa de personal. Mare parte dintre inginerii cu experienta au plecat peste hotare, iar scoala romaneasca produce prea putini specialisti. In aceste conditii, un absolvent de Politehnica ajunge sa castige 1.000 de euro ca debutant.

"Suntem in Romania intr-un deficit de forta de munca major, avem foarte multe locuri lipsa. Vorbim in piata romaneasca de medici, insa hemoragia de medici nu este principala din Romania. Dupa 1989, noi am pierdut peste 350.000 de ingineri, au avut loc masive plecari de ingineri. Piata romaneasca sufera si va suferi in urmatorii zeci de ani daca statul nu isi reorienteaza politica. Avem in acest moment generatii bune, circa 3.000-3.500 de absolventi termina Politehnica an de an, insa doar anul acesta avem 11.000 de locuri de munca de la companii pentru studenti", a declarat Mihnea Costoiu, rectorul Universitatii Politehnice din Bucuresti.

Salariile inginerilor incep de la 1.000 de euro

Mihnea Costoiu a mai spus ca pe langa cererea mare de ingineri din piata si salarii oferite acestora sunt tentante, depasind media pietei locale. Mai mult, 90% dintre absolventii Politehnicii isi gasesc un loc de munca in primul an de la absolvire.

"Salariul depinde de cat este de bun absolventul. Cei din telecomunicatii si IT sunt angajati cu 1.000-1.500 de euro fara exprienta. In transporturi exista, de asemenea, o criza majora de ingineri, iar salariile pleaca tot de la 1.000 de euro. Si in zona mecanica este o criza de ingineri profunda, iar salariile sunt foarte bune. Depinde cat de bine pregatit este tanarul, daca face dovada competentelor", a explicat reprezentantul Universitatii Politehnice.

Iti recomandam sa citesti si articolul Mihnea Costoiu, Politehnica: Adevarata "hemoragie" a Romaniei este lipsa inginerilor. Am pierdut 300.000 de specialisti in 25 de ani

Sursa foto: pathdoc, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri