Ai lucrat ani de zile, ai acumulat experienta si te simti pregatit sa te lansezi in afaceri pe cont propriu. Daca nu incerci, nu vei sti niciodata cum este sa fii propriul tau sef.

Poate ai si gasit o idee sau o nisa neexploatata, unde crezi ca ai sanse mari sa obtii rapid succes si profit, insa nu ai niciun ban pus deoparte pentru a da startul afacerii tale.

Costurile pe care le presupune lansarea intr-un domeniu pot varia foarte mult, in functie de cum alegi sa functionezi, de ce resurse ai nevoie, dar si de ce anume presupune activitatea pe care o vei desfasura. Cu toate acestea, nu e nevoie intotdeauna sa ai un cont consistent in banca pentru a-ti permite sa iti deschizi propria afacere. Iata cum poti face acest lucru cu cheltuieli minime:

Obtine finantare nerambursabila din fonduri europene

Romania incepe incet, dar sigur, sa se priceapa mai bine la a indeplini conditiile necesare pentru a atrage fonduri europene. Desi ne numaram printre tarile cu rate scazute de absorbtie, acest lucru se datoreaza si lipsei de informare in randul populatiei. Unele domenii, precum agricultura, silvicultura, fabricarea de haine si de incaltaminte, pomicultura sau viticultura, cresterea animalelor, infiintarea unor ferme sau a unor pensiuni turistice, dar si cultivarea de plante medicinale, industria constructiilor sau fabricarea de mobila sunt eligibile pentru a primi bani nerambursabili de pana la 80%, la o investitie de maximum 2 milioane de euro. Retine ca proiectele care tintesc zonele rurale au sanse mai mari sa fie aprobate, deoarece ele contribuie la dezvoltarea satelor si comunelor din regiunile mai sarace ale tarii, asa ca sunt privite cu ochi buni de Uniunea Europeana.

De pe acest site poti afla daca si ideea ta se incadreaza la a primi finantare din fondurile europene, dar si cu ce suma ar trebui sa vii tu si cum poti obtine cel mai simplu cofinantare, daca nu ai bani pusi deoparte. De asemenea, dupa cum observi pe site, ai o lista completa cu criteriile pe care trebuie sa le indeplinesti inainte sa te gandesti la a-ti finanta astfel afacerea, cu maximum de avantaje.

Alege o forma de constituire mai putin costisitoare

Legislatia in vigoare iti cere sa iti desfasori activitatea sub o forma de organizare corespunzatoare. De exemplu, infiintarea unei Persoane Fizice Autorizate (PFA) iti da libertatea sa pui pe picioare o afacere mica si te costa cel mult 300 de lei pentru a depune actele si a plati taxele de infiintare. In plus, iti permite sa iti tii singur contabilitatea, astfel ca nu vei avea costuri lunare ridicate, iar sediul poate fi chiar locuinta ta. Dezavantajul este ca un PFA te obliga sa activezi strict in domeniul in care ai pregatire profesionala, iar posibilitatea de dezvoltare a afacerii este si ea limitata.

In functie de tipul de afacere la care visezi, este posibil ca o PFA sa fie solutia ideala pentru tine, cel putin la inceput. In caz contrar, mai poti adauga cateva sute de lei si iti poti crea o Societate cu Raspundere Limitata (SRL) sau o microintreprindere, care sa iti permita sa te desfasori pe termen lung si sa faci angajari.

Invata sa scrii singur proiectul afacerii tale

Exista pe piata numeroase firme de consultanta care iti pot usura foarte mult eforturile cu redactarea unui proiect cu sanse de a fi aprobat pentru a primi finantare sau care sa se ocupe de toata birocratia infiintarii unei forme legale sub care sa iti desfasori activitatea. Insa comisioanele percepute de aceste firme sunt si ele pe masura. Iar pentru cineva care nu are bani pusi deoparte sau prefera sa isi pastreze bugetul pentru a porni la drum cu un capital mai mare, o solutie este sa invete sa isi scrie singur proiectul de afacere. Citeste mult si aduna informatii din mai multe surse, ca sa fii sigur ca nu iti scapa nimic. Inarmeaza-te cu rabdare, pregateste-te sa stai la multe cozi pentru a trece prin birocratia complicata, dar priveste partea buna: vei acumula experienta si vei sti exact ce ai de facut in fiecare faza a lansarii afacerii tale.

Unii antreprenori aleg sa renunte la job pentru a se dedica 100% afacerii lor si a o pune mai repede pe picioare. Altii nu isi permit sa nu aiba o sursa lunara de venit, asa ca muncesc in timpul lor liber pentru a-si vedea visul cu ochii. Succesul poate veni si intr-un caz, si in celalalt. Singurul lucru de care depinde reusita ta este cat de mult esti dispus sa muncesti pentru asta.

Sursa foto: Syda Productions

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri