Femeile din Romania au un salariu mai mic cu 10% fata de barbati pentru acelasi job, desi au aceeasi pregatire academica, arata cel mai recent studiu publicat de International Trade Union Confederation.

Gender Pay Gap Report

In timp ce femeile din Romania castiga cu 10% mai putin decat barbatii pentru acelasi job, avand aceleasi studii si nivel de experienta, in Europa femeile au in medie un salariu cu 14,5% mai mic decat barbatii, arata studiul realizat de Confederatia Sindicala Internationala.

Castigul salarial mediu net al romanilor ar putea creste in acest an cu 13,2%, pana la 1.181 lei (332,7 euro), intr-un ritm mai lent decat cel de anul trecut, in conditiile cresterii numarului de salariati cu aproape 100.000, arata estimarile Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

Anul trecut, salariul mediu net a fost de 1.043 lei (312,5 euro), in crestere cu 20,4% fata de nivelul din 2006.

Media de 14,5% obtinuta la nivel european tinde sa se diminueze in ultimii zece ani, potrivit studiului. Totusi, potrivit Comisiei Europene, diferentele salariale tind sa creasca in tarile membre ale Uniunii Europene odata cu varsta, experienta si educatia. Astfel, Germania inregistreaza o diferenta de 22%, urmata de Finlanda, Marea Britanie si Austria cu 20%.

Cea mai mare diferenta este inregistrata pe continentul asiatic. In Japonia, femeile castiga cu 33,4% mai putin decat barbatii, in timp ce sud-coreencele au un salariu cu 31,5% mai redus, urmate de femeile din China cu o diferenta de 32,7%.

In Statele Unite, salariile femeilor sunt mai mici cu 22,4% fata de omologii lor masculini. Aceasta diferenta creste in Canada ajungand la 27,5% , iar in America de Sud procentul atinge 31,3% (Paraguay) aproape de cel din Coreea de Sud.

Studiul arata cu precizie cat de ridicata este discriminarea intre femei si barbati in lumea intreaga, atunci cand este vorba de salarii pentru aceeasi functie si aceleasi responsabilitati, potrivit presedintei Confederatiei Sindicale Internationale.

In Costa Rica femeile castiga in schimb cu 2,2% mai mult decat barbatii. De asemenea femeile de pe insula Bahreà¯n au salarii mai mari in medie cu 40% decat persoanele de sex masculin. Diferenta obtinuta in cele doua tari se explica insa, prin numarul redus de femei la nivel de populatie activa.
Desi femeile au in majoritatea cazurilor un nivel de educatie superior, acest criteriu nu le ajuta sa obtina un salariu mai bun sau o o functie de conducere in cadrul companiilor.
<artfile>39181_1.pdf</artfile>
Potrivit studiului, diferenta de salarii tinde sa fie mai ridicata in secotarele dominate de femei cum sunt de exemplu educatia si sanatatea, decat in domeniile dominate de barbati unde de obicei pozitiile manageriale sunt detinute de persoane de sex masculin, in timp ce omoloagele lor lucreaza pe pozitii de entry level.

Administratia publica, serviciile sociale si personale sunt domeniile care au inregistrat cea mai mica diferenta.

Studiul a fost realizat in 63 de tari, 30 din Europa si 33 din celelalte continente ale lumii.

Citeste si Top management la feminin: Sefe peste miliarde de euro
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri