Angajatorii la nivel global devin tot mai ingrijorati de faptul ca cei mai buni angajati sunt dispusi sa isi schimbe locul de munca, chiar si pentru un job departe de casa, si sa se mute permanent in alta tara pentu a evolua in cariera profesionala, arata studiul realizat de firma de recrutare Manpower.
Doua studii de piata de mare intindere, realizate de compania de recrutare Manpower la nivel international, au aratat ca 8 din 10 salariati (37%) sunt dispusi sa accepte un job departe de casa, oriunde in lume, pentru a evolua in cariera profesionala.

Global, aproape 78% dintre cei chestionati, majoritatea avand abilitati si calificari profesionale, au sustinut ca sunt dispusi sa mute din tara daca se iveste posibilitatea unui job mai bun, in timp ce 8 din 10 salariati au marturisit ca sunt hotarati sa se stabileasca permanent in tara respectiva.

Studiul legat de transferul in alta tara a fost realizat in paralel cu un al studiu ce a scos la iveala ingrijorarea angajatorilor fata de aceasta mobilitate a fortei de munca. In timp ce primul studiu a fost realizat in randul a peste 31.000 de persoane din 27 de piete globale ale muncii, cel de-al doilea a numarat 28.000 de angajatori la nivel global.

Astfel, 31% dintre acestia si-au aratat ingrijorarea in ceea ce priveste plecarea celor mai buni candidati nu numai la un competitor de pe piata pe care activeaza dar si din alte tari.

Angajatorii au insa motive sa fie ingrijorati. Cu cat un angajat este mai bine pregatit, cu atat mai mult este dispus sa se transfere. 62% dintre angajatii cu studii superioare si-au aratat disponibilitatea de a se muta, in timp ce 28% au si facut acest lucru.

De asemenea, 85% din angajatii chestionati care nu au studii superioare au afirmat ca sunt dispusi sa se mute din motive profesionale, in timp ce aproape jumatate (47%) au si realizat acest lucru.

Salariatii cu o varsta mai mica de 30 de ani s-au aratat mai receptivi in a se muta, decat colegii mai in varsta.

In timp ce posibilitatea de a avansa si de a obtine un salariu mai mare sunt cele mai puternice motivatii atunci cand vine vorba de un transfer, 50% dintre cei chestionati au afirmat ca oportunitatea de a experimenta si cunoaste o cultura diferita, sau de a invata o alta limba sunt doi factori la fel de importanti.

„Din ce in ce mai multe persoane aleg sa plece sa lucreze intr-o tara straina, daca ne raportam la orice alta perioada a istoriei. Aproape trei procente din populatia mondiala face acest lucru. Nu mai este vorba de migratiile intr-o singura directie din anii trecut. Angajatii talentati pleaca acolo unde este nevoie de ei, piata muncii ajungand practic sa nu mai aiba nici o frontiera”, sustine Jeffrey A. Joerres, CEO al Manpower.

Potrivit Manpower, salariatii din Filipine (96%), Irlanda (93%) si Brazilia (93%) au fost cei care s-au aratat cei mai dispusi sa se transfere in alta tara in functie de oportunitatile de dezvoltare.

Global, Statele Unite este destinatia preferata de majoritatea celor chestionati, urmata de Marea Britanie, Spania, Canada si Australia.

Totusi aceste preferinte in materie de destinatii difera de la regiunea din care respondentii provin. Statele Unite a fost preferata celor din Americi, China a celor din regiunea Asia Pacific, in timp ce Marea Britanie s-a situat in topul preferintele locuitorilor din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. China, Statele Unite si India sunt tarile din care provin cei mai buni angajati.

In timp ce angajatorii din Peru, Argentina si Africa de Sud s-au aratat cei mai ingrijorati de plecarea talentelor, cei din Elvetia si Japonia si-au aratat ingrijorarea doar intr-o mica masura.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri