Cu o valoare a productiei care continua sa scada ametitor, majoritatea companiilor pun pe liber angajatii care nu erau neaparat necesari bunului mers al afacerii si reduc numarul de ore lucratoare pentru cei care raman in functie.
Recesiunea scoate la lumina efecte din ce in ce mai serioase pentru afacerile si consumatorii din S.U.A., potrivit economistilor chestionati de MarketWatch, care previzioneaza ca luna februarie va fi prima in topul “Numarul disponibilizarilor din ultimii 60 de ani”. Restrictionati de salariile tot mai mici si de predictiile sumbre ale analistilor financiari, consumatorii se limiteaza la a cumpara ceea ce este necesar, renuntand la extravagantele din trecut.

“Pacientul economic se afla intr-o stare critica de sanatate si in acest moment avem putine medicamente pentru a-l recupera. Va trebui sa luam masuri severe”, au scris economistii Brian Bethune si Nigel Gault de la compania IHS Global Insight.

Prima saptamana din luna martie va aduce doua vesti importante pentru americani: indexul ISM (un indice care masoara nivelul de prosperitate al firmelor) si raportul privind salariile. Conform MarketWatch, economistii se asteapta la cifre sumbre.

Desi putini oameni din afara pietelor financiare sau specialistii in economie stiu ce inseamna de fapt datele furnizate de ISM, acest indicator este poate cea mai buna masura pentru recesiunea deja instalata.

Analistii economici se asteapta ca in februarie 630.000 de angajati din S.U.A. sa fie disponibilizati, mai mult decat in luna ianuarie, cand au fost concediate aproape 600.000 de persoane, si cu 50.000 mai mult decat in luna noiembrie a anului 2008.

Specialistii asteapta ca rata somajului sa urce cu 0,3 procente, de la 7,6% spre pragul de 7,9%, depasind astfel cota din anul 1991, care a atins 7,8%. In alti termeni, aceasta rata a somajului inseamna 4,2 milioane de slujbe pierdute din decembrie 2007.

“ Recesiunea a agravat situatia disponibilizarilor, acestea devenind din ce in ce mai frecvente”, au spus specialistii in economie ai Wachovia, o subsidiara a companiei furnizoare de servicii financiare, Wells Fargo. Acestia cred ca in 2009 numarul disponibilizatilor va atinge pragul de 6,5 milioane.

“Cu un nivel al venitului care a inregistrat cea mai mare scadere in raport cu anul 1945, majoritatea afacerilor si guvernelor – fie ca este vorba de o tara cu economie consolidata sau una cu o economie emergenta – au fost puse in situatia de a reduce costurile, deci si de a disponibiliza angajati”, au mai declarat analistii Wachovia pentru MarketWatch.

Turbulentele de pe piata fortei de munca pot fi eficient masurate daca se ia in considerare cresterea numarului ajutoarelor de somaj. La sfarsitul anului trecut numarul celor care solicitau aceste tipuri de ajutoare se ridica la 600.000, aproape dublu fata de cel de la inceputul recesiunii. Numarul cererilor de somaj isi continua trendul ascendent si anul acesta, iar rapoartele privind concediatii anunta cifre ingrijoratoare.

In timp ce unele cercetari estimeaza ca in luna februarie a acestui an numarul persoanelor ramase fara slujba se ridica la 590.000, cativa economisti din piata fortei de munca se asteapta ca aceste cifre sa sara de 700.000 sau chiar 800.000 de concediati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri