Criza financiara a provocat, pe langa scaderea bugetelor, si o problema logistica in companiile din intreaga lume, care, acum, trebuie sa raspunda la intrebarea: “Cum putem pozitiona in schema de business departamentul de HR, asa incat acesta sa fie o componenta strategica?, potrivit unui studiu al Institutului de Productivitate Corporatista. (Institute for Corporate Productivity).
In realizarea studiului, respondentii au fost solicitati sa explice modalitatea de impartire a responsabilitatilor pe nivele regionale, de functionare si grupare a departamentului de HR din cadrul organizatiei in care activau. Raspunsurile, desi au variat in functie de dimensiunea companiei, au scos la suprafata cateva diferente majore intre companiile performante pe piata – cele care aveau in ultimii cinci ani o rata crescatoare a cifrei de afaceri si a market-share-ului (dominanta pe piata) – si cele cu performante scazute. Iata cateva diferente, valabile in companii cu peste 10.000 de angajati.

65% dintre organizatiile performante pe piata au, in cele mai multe cazuri, un departament de resurse umane structurat, dublat de un departament care se ocupa cu instruirea angajatilor, fata de numai 425 in cazul companiilor mai putin performante. Fiecare membru al departamentelor are o fisa a postului complet si corect intocmita. In plus, fiecare membru al departamentelor are experienta pe pozitii de HR generalist.

• Companiile cu rezultate foarte bune la nivel glogal au o politica de descentralizare bine pusa la punct, fiecare filiala avand propriul specialist in HR. In acelasi timp, companiile mai putin performante au un singur departament de HR in lume, sau au cate unul pe fiecare continent.

• Peste 78% dintre companiile performante au un departament de HR care raspunde direct CEO-ului, versus 53% dintre companiile fara rezultate.

• Performerii se bazeaza pe multifunctionalitatea structurilor de echipa (43%), in timp ce restul companiilor mizeaza pe o structura piramidala, ierarhica (28%).

“Desi structura si componenta departamentelor de HR nu este singurul factor care catalizeaza bunul mers al unei companii, s-a demonstrat totusi ca HR-ul este un punct-cheie in strategia pe termen lung a unei organizatii. Performerii au un departament mai sofisticat, dar cu structuri HR mai fluide si usor de aplicat. De asemenea, acestea au o mai buna conexiune intre strategia de business dictata de conducere si strategiile de resurse umane”, sustine unul dintre realizatorii studiului.

55,6% dintre respondentii angajati ai unei organizatii cu rezultate promitatoare au afirmat ca 4-5% din bugetul operational este destinat exclusiv HR-ului, in timp ce restul respondentilor au declarat un procent mai mic.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri