Aproximativ 40.000 de stundenti vor absolve colegii si facultati de drept in anul 2010 si se vor pregati sa intre pe cea mai descurajanta piata a fortei de munca pentru absolventi. Sansele de angajare ale proaspetilor juristi, avocati sau judecatori sunt minime, spun expertii din industrie, potrivit cotidianului de business Wall Street Journal.
Situatia este atat de descurajanta incat unii studenti si experti in domeniu reconsidera statutul meseriei de avocat, altadata considerate un pasaport spre siguranta financiara.

Daca se inscriu in top 10 cei mai buni absolventi din serie, avocatii ar putea avea sanse de angajare in mediul de business, unde salariul mediu anual atinge cota de 160.000 de dolari.

Pentru restul absolventilor, reorientarea profesionala pare a fi singura solutie viabila in actualul context economic.

Parte a problemei rezida in dezechilibrul dintre cerere si oferta de pe piata. In timp ce facultatile de drept au dat diplome pe banda rulanta, casele de avocatura, judecatoriile si guvernul au disponibilizat masiv in ultimii doi ani, de la instalarea crizei economice.

Corporatiile au fost puternic afectate in criza, in timp ce veniturile celor mai mari 100 de case de avocatura au inregistrat un declin de 3-4%, pentru prima data in ultimii 20 de ani.

Desi este prea devreme pentru a stabili rata de angajare a absolventilor de drept in vara acestui an, semnalele de pe piata fortei de munca sunt negative.

Casele de avocatura au oferit in medie 16 pozitii pentru internship anul trecut, jumatate din numarul internship-urilor din anul 2008.

In plus, in 2009 angajatorii au propus un loc de munca pentru numai 69% dintre absolventii participanti la programul de internship, comparativ cu 90% in 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri