Printre principalii angajatori la inceput de an se numara filialele locale ale gigantilor americani HP sau Oracle, dar si furnizorul de servicii de call center Computer Generated Systems (CGS), arata datele Balaur.ro, agregator de joburi postate pe 28 dintre cele mai mari site-uri de recrutare pe piata locala, printre care eJobs.ro sau BestJobs.ro.


Astfel, companiile cu cei mai multi salariati din IT-ul romanesc si tototdata cei mai activi angajatori in 2010 continua cresterea si in acest an, HP avand in prezent 97 de posturi disponibile, iar Oracle 47.

O parte dintre functiile vacante la HP, filiala locala a celui mai mare producator mondial de PC-uri, sunt pentru Global eBusiness Operations Center (GeBOC), centrul de servicii al companiei. De altfel, conducerea Geboc anunta in noiembrie 2010 ca va angaja aproximativ 600 de persoane anul acesta, acelasi numar de persoane fiind recrutat si anul trecut. Compania lansata in 2005 pe piata locala avea in urma cu doua luni aproximativ 2.500 de salariati.

Pe de alta parte, Oracle Romania angajeaza in prezent 47 de persoane. Filiala autohtona a unuia din cei mai importanti producatori de software din lume, cu afaceri de 71 de milioane de euro in 2009, ocupa locul al doilea in topul companiilor de IT americane prezente in Romania, in functie de numarul de salariati, cu 1.700 de oameni. Cei mai multi angajati in IT-ul local ii are HP.

Insa cel mai mare numar de angajari va fi facut in urmatoarea perioada de compania care ofera servicii de call center Computer Generated Systems (CGS), conducerea acesteia anuntand pe site-urile de recrutare 275 de locuri disponibile.


De altfel, jucatorii din domeniul call center-elor au fost printre cei avantajati de criza, foarte multe companii externalizandu-si serviciile catre acestia.

Totodata, grupul Siemens angajeaza 35 de persoane, iar o parte dintre cei care vor fi recrutati urmand sa lucreze la Brasov pentru compania de servicii si solutii informatice Siemens IT Solutions and Services PSE RO sau la Bucuresti in cadrul Siemens Romania, compania din grupul german cu activitati in domeniul industriei, energiei si sanatatii.

Pe de alta parte, operatorii Orange Romania si Vodafone Romania au disponibile 22, respectiv 23 de posturi, mare parte dintre acestea fiind in domeniul vanzarilor.

Peste 30 de posturi sunt scoase la concurs si de catre divizia locala a grupului francez de servicii de consultanta IT si dezvoltare software Pentalog, joburile fiind disponibile mai ales la centrele companiei din Bucuresti si Iasi. In noiembrie, Pentalog avea in Romania 380 de salariati, iar pana la finalul anului numarul de salariati trebuia sa creasca cu 40-50 de persoane.

Printre cei care fac angajari in aceasta perioada se numara si IBM Romania, Microsoft sau Amazon.



IT&C-ul este unul dintre domeniile care au fost mai putin afectate de criza si in care salariile sunt dintre cele mai mari, in luna octombrie a acestui an, un specialist in telecomunicatii avand un salariu mediu net de 2.922 de lei pe luna, iar unul in IT castigand un salariu net de 3.215 lei, potrivit Institutului National de Statistica. Comparativ, salariul mediu net la nivel national este de 1.340 de lei.

Salarii nete mai mari se inregistreaza in domeniul intermedierilor financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), unde un specialist in domeniu castiga in octombrie 3.276 de lei si in cel al transporturilor aeriene, un pilot avand un salariu lunar net de 3.265 de lei.

In industria IT&C lucrau anul trecut circa 90.000 de angajati, dintre care aproximativ 16.000 de programatori erau scutiti de impozitul pe venit.

Sursa tabel: Balaur.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri