In conditiile in care consumul va atinge pragul cel mai redus in acest an si competitia ilegala se va intensifica, Romulus Dascalu, presedintele patronatului Garant, estimeaza ca 2011 va fi cel mai dificil pentru piata bauturilor alcoolice.
Piata bauturilor alcoolice din Romania s-a confruntat anul trecut cu cea mai mare scadere inregistrata in ultimii cinci ani, de -20% in volum. In plus, pe fondul cresterilor de acciza si a crizei economice, industria de profil a pierdut in ultimii cinci ani aproape jumatate din volum, ajungand pana la nivelul de 50.000 hl in 2010, afirma Romulus Dascalu (foto), presedintele Garant.

In 2008 consumul de spirtoase din Romania era de 8,5 litri pe cap de locuitor, in 2009 a scazut la 6 litri, iar estimarile pentru 2010 indicau un consum de 5 litri.

Potrivit MEMRB, valoarea pietei de bauturi alcoolice a fost anul trecut de 380 mil. euro, in scadere fata de nivelul atins in 2008, de 500 mil. euro.

“In ultimii ani s-a inregistrat o explozie a segmentului subeconomic, constituit in special din evazionisti; firmele obscure, locale, si-au majorat cota de piata in timp ce marii producatori au pierdut. Cu alte cuvinte, s-a produs un fenomen invers celui de consolidare”, explica Dascalu.

Acesta considera ca principala miza pentru producatorii care respecta legea va fi sa reziste pe piata, in conditiile in care “se practica un razboi al preturilor fara precedent cauzat de firme care si-au provocat insolventa si isi vand stocurile sub costul accizei”.

In opinia sa, comertul ilicit a fost incurajat de lipsa de control si interes a autoritatilor, crede presedintele Garant, care subliniaza cateva din cele mai practicate metode de evaziune: acumularea de datorii catre stat, in special acciza si apoi autoprovocarea insolventei (ulterior, pe o alta firma se obtine o noua autorizatie de functionare), declararea partiala a productiei, productia de alcool denaturant pentru uz extern (care nu are acciza) – acesta este apoi “transformat” in bauturi alcoolice.

Pe de alta parte, masurile de austeritate anuntate de Guvern in 2010 au contribuit la contractia dramatica a pietei si au condus la o polarizare puternica spre segmentul subeconomic de pret, reprezentat in general de evazionisti, spune Romulus Dascalu.

In 2010 zeci de firme mici si mijlocii din domeniu au fost inchise, iar un numar mare de firme mari si mijlocii au lucrat la jumatate din capacitate. Din acest motiv, peste 7.000 de persoane din industrie si-au pierdut locurile de munca in 2010, potrivit declaratiilor anterioare ale presedintelui Garant.

Cititi si Alexandrion Grup: Sunt necesare masuri drastice impotriva pietei negre. 30% din vanzarile de vodka sunt ilegale
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri