Compania aeriana Tarom, controlata de catre stat prin intermediul Ministerului Transporturilor, evidentiaza inca o anomalie a sistemului public, care permite ca un director general adjunct sa fie remunerat lunar cu mult mai multi bani decat un director general, lucru de neconceput in sistemul privat.
Ruxandra Brutaru (foto) a demisionat din functia de director general al Tarom pentru a prelua un post inferior, cel de director general adjunct, dar mult mai bine platit, potrivit Olgutei Vasilescu, purtatorul de cuvant al PSD.

In vreme ce functia de director general al Tarom este remunerata cu 6.600 de lei brut lunar, castigul salarial lunar brut al directorului general adjunct este de 15.000 de lei, potrivit lui Vasilescu, adica de peste 2,2 ori mai mare.

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii Tarom nu au confirmat, dar nici nu au infirmat numirea lui Brutaru in functia de director general adjunct al companiei.

“Din ceea ce stiu eu, Guvernul a plafonat, printr-o ordonanta de urgenta, toate salariile directorilor din companiile de stat la nivelul salariiilor pe care le primesc secretarii de stat. Ordonanta nu s-a aplicat si celorlalti oameni de conducere, care primesc salarii conform politicii companiei din care fac parte”, spune Laura Gafencu, purtatorul de cuvant al Ministerului Transporturilor.

Companiile din mediul privat isi platesc angajatii in baza unei grile de salarizare foarte bine structurata, care tine cont de competentele fiecaruia si de pozitia ocupata.

“Este greu de crezut ca in mediul privat se poate intampla ca un director general adjunct sa castige mai mult decat un director general”, spune Irina Vasile, country manager al companiei de executive search Antal Romania.

Reprezentantii Tarom nu au dorit sa comenteze nici salariilor primite de directorul general adjunct, respectiv directorul general al companiei, precizand ca singurii care sunt in masura sa ofere informatii pe acest subiect sunt reprezentantii Ministerului Transporturilor.

In schimb, reprezentantii Transporturilor au precizat ca ar trebui contactata conducerea operatorului aerian.

“In general, in companiile multinationale, pachetul salarial pe care il primeste un anumit angajat corespunde pozitiei pe care o ocupa in organizatie. In mod cert ca salariul unui director general adjunct este mai mic decat salariul unui director general. Trebuie avut in vedere si faptul ca salariul reprezinta doar unul dintre cele cinci elemente standard care formeaza pachetul salarial, respectiv salariul de baza, bonusul, alte venituri garantate, beneficiile in natura si beneficiile de termen lung”, afirma Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul local al companiei de consultanta in resurse umane Mercer.

Ruxandra Brutaru a admis indirect ca modul de functionare al Tarom nu este deloc apropiat de cel al unei multinationale de top de pe piata locala, dupa ce a afirmat ca salariul de director general adjunct este “putin mai mare decat cel de director general, dar nu cu mult”, potrivit Mediafax.

"E departe rau salariul de director general adjunct de suma de 15.000 lei. Daca motivul demisiei mele ar fi fost banii, as fi acceptat prima oferta din mediul privat", a aratat Brutaru, conform careia in cei doi ani in care a fost director general la Tarom a primit mai multe oferte de la companii aeriene, acestea intensificandu-se in ultimele zile, dupa anuntul demisiei sale.

Anul trecut, castigul mediu brut al unui angajat Tarom a fost de 5.063 de lei, ceea ce inseamna ca salariul directorului general al companiei este de doar cu 30% mai ridicat, in conditiile in care, in mediul privat, pot exista si diferente de peste 20 de ori intre cele doua valori.

Ecartul urias intre sectorul public si cel privat evidentiaza si modul in care se atribuie functiile cele mai inalte in companiile de stat, adica fara posturi scoase la concurs.

Brutaru a fost numita in functie de fostul ministrul al Transporturilor Radu Berceanu pentru a-l inlocui pe Gheorghe Barla, care a fost demis.
La inceputul lunii februarie, PSD a solicitat demiterea Ruxandrei Brutaru pentru management defectuos.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri