Piata de fuziuni si achizitii (M&A) a totalizat in primele patru luni ale acestui an un numar de 22 de tranzactii, cu o valoare totala de 238 mil. euro, in crestere cu 47% fata de nivelul atins in 2009, potrivit datelor furnizate wall-street.ro de catre banca de investitii Capital Partners.
Astfel, in luna februarie au fost incheiate sapte tranzactii cu o valoare totala de 118 mil. euro, aceasta fiind si cea mai buna evolutie din primele patru luni ale anului de la inceputul crizei. La polul opus se situeaza luna martie, cu doar cinci tranzactii finalizate, in valoare de 26 mil. euro.

Spre comparatie, in primele patru luni din 2010 au fost finalizate 28 de tranzactii, cu o valoare totala de 225 mil. euro, cea mai buna evolutie fiind inregistrata tot in luna februarie (10 tranzactii cu o valoare cumulata de 134 mil. euro).

Potrivit datelor Capital Partners, in primele patru luni din 2009 au fost incheiate 17 tranzactii in valoare totala de 125 mil. euro.
Industriile – vedeta la inceput de 2011

Cea mai mare pondere in piata de fuziuni si achizitii este detinuta de sectorul media (18%) si cel al serviciilor financiare (14%). Clasamentul este completat de energie, IT&C, agricultura si materiale de constructii, fiecare detinand o pondere de 9% din total piata M&A.

De exemplu, doar in luna martie a acestui an Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, s-a situat in centrul atentiei prin doua tranzactii, evaluate la peste 14 mil. euro. [Cititi si Cele mai mari tranzactii din primul trimestru]

Spre comparatie, in 2010 industriile-vedeta din piata de fuziuni si achizitii au fost IT&C (14%) si retail (14%), in timp ce in 2009 s-au remarcat constructiile (17%) si, din nou, sectorul IT&C (17%).


Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) s-a contractat dramatic in 2010 comparativ cu anul 2009, releva un raport de piata realizat de Capital Partners. Astfel, volumul total de tranzactii incheiate anul trecut se ridica la 302 milioane euro, in scadere cu 71% fata de 2009, cand piata a fost de 1,045 miliarde de euro.

De asemenea, se constata o injumatatire a valorii medii pe tranzactie, de la circa 8,2 milioane euro in prima parte a anului trecut la 4,2 milioane euro la sfarsitul anului.

Piata romaneasca de M&A intrase pe scadere dupa primul semestru de anul trecut, perioada in care volumul total de tranzactii incheiate se ridica la 228 milioane euro, cu un declin de 8%.

Piata de M&A a ajuns la un trilion de dolari

Piata globala de fuziuni si achizitii a inregistrat o crestere semnificativa in prima parte a anului, pana la 1.000 miliarde dolari.

O analiza pe sectoare arata ca telecomunicatiile au inregistrat cea mai mare activitate cu 112,7 miliarde dolari, urmate de sectorul financiar, cu 108,5 miliarde dolari, potrivit Dealogic.

Pe regiuni, in Statele Unite s-au incheiat deal-uri in valoare de 395 miliarde dolari, urmate de China cu 52,2 miliarde.

Totodata, valoarea tranzactiilor din acest prim trimestru din 2011 a fost cea mai mare din ultimile 16 trimestre.

wall-street.ro organizeaza astazi, ora 10,
conferinta M&A Outlook 2011, editia a III-a.

Tema centrala a evenimentuluI este:
Cum se pregatesc investitorii, practicienii din M&A si antreprenorii pentru perioada post-criza

Cititi si VESTEA BUNA din M&A: Romania bate din nou Polonia la tranzactii


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri