Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (mergers&acquisitions) este pe cale de a se dezgheta, tranzactiile inregistrate in primul trimestru, in numar de 55, indicand o crestere fata de perioada similara din 2010, potrivit unui studiu al Ernst & Young Romania.

M&A Quarterly

M&A Outlook 2011

"Asteptarile pe piata romaneasca sunt pozitive si optimiste ca urmare a interesului crescut al investitorilor din zonele apropiate. Interes exista pentru redresarea unei piete mari de consumatori, asa cum este cea din Romania", a declarat Cornelia Bumbacea (foto), partener al companiei de consultanta si audit Ernst & Young (E&Y) Romania, in cadrul conferintei M&A Outlook editia a III-a, organizata de Wall-Street.ro.

In primele trei luni ale anului, 55 de tranzactii au avut loc pe piata romaneasca, potrivit E&Y, dintre care 40 sunt deja au fost deja inchise pana la finalul lunii martie. Din cele 55, un numar de 46 au fost tranzactii care au implicat companii doar din Romania, iar 9 au fost deal-uri internationale cu efecte asupra subsidiarelor pe plan local.

Tranzactiile si achizitiile din primele trei luni ale anului au inregistrat o valoare totala de 270 de milioane de euro, la aceasta adaugandu-se 206 milioane de euro pentru deal-urile incheiate la nivel international si care au avut efecte si in Romania.

Valorile celor 55 de tranzactii au fost, in general, mici, de cateva milioane de euro fiecare, dintre care doar patru-cinci au fost mai mari, implicand investitori strategici. Tranzactiile raportate in primul trimestru au vizat afaceri din sectoare precum imobiliare (10 anuntate, dintre care aproape toate inchise), energie (7), servicii si servicii financiare (5), IT (4), telecom (4) si industrie (4).

In perioada analizata, cea mai mare tranzactie incheiata a fost cea prin care BERD a vandut, printr-o tranzactie de 107 milioane de euro, 5% din BRD catre Artio Global si altor fonduri de investitii prezente pe piata locala.

Bumbacea a adaugat ca investitori din India ar fi interesati sa-si faca intrarea pe piata europeana prin Romania. Sectoarele de interes atat pentru potentialii investitori indieni, cat si pentru ceilalti sunt cel agricol, al productiei industriale, al IT, al energiei si al serviciilor medicale private.

Credem ca atat ca numar, cat si ca valoare se va inregistra o crestere si in urmatoarele trimestre”, a mai precizat Cornelia Bumbacea, estimand insa ca tranzactiile vor fi mai numeroase, dar de valori mai mici.

"Urmeaza un al doilea bubble (bula - n. red.) in domeniul energiei verzi. Exista o serie de proiecte care doresc a fi trecute la nivelul urmator", a aratat partenerul E&Y Romania.

Tendinta pentru intregul an 2011 indica tranzactii mai numeroase, dar cu valori mai mici. In privinta privatizarilor pregatite de stat, Bumbacea este de parere ca 2011 va fi un an de pregatiri, privatizarile propriu-zise urmand a avea lor abia in 2012.

La nivel global, piata M&A a inregistrat in 2010 o valoare de 3 miliarde de dolari, in scadere cu 20% fata de 20%, potrivit E&Y.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri