Alimentata de agricultura si "ajutata" de efectul de baza, economia romaneasca (PIB) a inregistrat o crestere de 0,2% in cel de-al doilea trimestru fata de primul, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Ce inseamna acest avans pentru oamenii de afaceri si care sunt perspectivele pentru semestrul al doilea?
“Nu am simtit cresterea”, spune direct Viorel Micula, om de afaceri care controleaza impreuna cu fratele sau, Ioan, grupul alimentar European Food.

La randul sau, Adrian Porumboiu, unul dintre cei mai mari latifundiari, este de parere ca agricultura este cea care a saltat economia in cel de-al doilea trimestru. Omul de afaceri spune ca "trendul" va continua sa fie crescator daca “ne vom apuca sa muncim”.

“Important este si ce face fiecare pentru compania sa. Sunt optimist in privinta perspectivelor, in ciuda unui anuntat val de criza. Nu cred ca va fi niciun cataclism, iar lucrurile vor reveni la normal intr-un viitor nu prea indepartat”, a declarat Porumboiu.

Despre agricultura vorbeste si Camelia Sucu, proprietara Pietei de Gros si a importatorului de mobila Class Living. Femeia de afaceri sustine ca, din fericire, anul acesta a fost unul bun pentru agricultura si ca o mare parte din productie se va duce, probabil, catre export. Din agricultura se pot obtine “profituri imense”, dar investitiile din domeniu ar trebui sprijinite printr-o strategie la nivel national.

“Ma bucur sa vad o crestere, dar ea este infima si nu stiu daca si in trimestrele urmatoare va fi inregistrat un avans. TVA este, in continuare, un mare mancator de bani”, subliniaza Camelia Sucu (foto stanga).

Vasile Armenean (foto jos), proprietarul producatorului de inghetata Betty Ice, spune ca orice crestere este binevenita, dar ca 0,2% este un procent insesizabil.

“In cel de-al doilea semestru nu vad elemente pozitive, de aceea cred ca va fi mai slab decat primul din cauza agitatiei internationale. Cand oamenii vad ca SUA ar putea sa intre in faliment, atunci automat incep sa-si faca griji si consuma mai putin”, declara omul de afaceri.

Pentru Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), cresterea raportata in trimestrul al doilea este dezamagitoare.

“Daca nu incepem investitiile, vom avea probleme. Nu putem sa ne bazam doar pe exporturi. Romania este meteodependenta la capitolul agricultura, ceea ce nu este prea onorant pentru noi”, explica presedintele AOAR. El adauga ca daca autoritatile nu iau masuri in domeniul agricol, incepand cu consolidarea loturilor si impozitarea proprietarilor, atunci economia va avea de suferit.

“Intrucat suntem dependenti de exporturi si exista un sentiment de frica pe piete, inclusiv exporturile noastre nu vor evolua pozitiv. Daca nu dam drumul la investitii, se vor distruge lanturile care creeaza valoare”, a mai spus Pogonaru.

Cteste si:

Cum i-a prins noua criza pe antreprenori si sefii de multinationale

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri